Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany komosa ryżowa i warzywami. Podany z sosami tahini i miętowym z dodatkiem granatu. Propozycja idealna na obiad, kolacje, czy jako ciepła przekąska na imprezy. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Bakłażan faszerowany



Bakłażan faszerowany

szczegóły:

Porcje

1szt

Czas przygotowania

20 godz.

Czas gotowania

40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1/2 szkl. komisy ryżowej
  • 1 1/3 szkl. wody
  • sól
  • 2 małe bakłażany 
  • Mały kawałek pora
  • 1 łyżeczka oleju
  • 4 łyżki cieciorki,
  • pokrojone suszone pomidory( 5-6szt),
  • sol, pieprz,
  • czosnek,
  • papryka,
  • kumin,
  • harrise,
  • 2 łyżki ajvaru
  • Sos miętowy:
  • mięta
  • jogurt naturalny
  • sol i pieprz
  • Sos tahini:
  • tahini,
  • jogurt naturalny,
  • 1/2 łyżeczki musztardy,
  • sól, pieprz,
  • cytryna

Przygotowanie


  • Bakłażany – przekrój na pół, natnij miąższ , posyp solą. , wodę wytrzyj ręcznikiem papierowym. Wstaw do piekarnika na 15 min.
  • W upieczonych bakłażanach wydrąż miąższ z połówek bakłażana tak, aby nie uszkodzić skórki, następnie posiekaj go drobno.
  • Mały kawałek pora pokrój drobno i usmaż na 1 łyżeczce oleju. Dodaj miąższ bakłażana, cieciorkę, pokrojone suszone pomidory, sol, pieprz, czosnek, paprykę, kumin, harrise,  ajvar. Dodaj ugotowana komosę. Wymieszaj, sprawdź smak. W razie potrzeby dopraw. 
  • Nafaszeruj bakłażana przygotowana kasza. Wstaw do piekarnika na 10min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz