Baklava to słodki deser tradycyjny dla kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. Warstwy ciasta filo przełożone warstwami orzechów syropem cukrowym lub miodowym.
Chrupiące ciasto filo przełożone słodka masa z orzechów z dodatkiem cynamonu i oblane pysznym syropem 🍊.Ciasto jest słodkie, cudownie chrupie i oblepia palce.
Wszystkie składniki ( bez masła) wymieszaj. Zważ i podziel na 6 części.
Płat ciasta posmaruj masłem.
Cześć masy ułóż na środku węższej części ciasta. Górę i dół ciasta załóż tak aby zabezpieczyć masę(na zakładkę), następnie zaczynając od strony z masa zwiń całość w rulon. Koniec ciasta posmaruj masłem aby skleić ciasto.
Ułóż gotowe ruloniki w formie, posmaruj każdy masłem i następnie rozetnij na środku dzieląc je na mniejsze kawałki.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C, na 20-25min, będą gotowe jak się zarumienia.
Syrop: W rondelku zagotuj miód z sokiem. Pilnuj aby się nie przypalił. Jak się delikatnie zredukuje będzie gotowy. Posmaruj nim ciepłe baklava i posyp posiekanymi pistacjami.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem. Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!