baklava

Baklava

Baklava to słodki deser tradycyjny dla kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. Warstwy ciasta filo przełożone warstwami orzechów syropem cukrowym lub miodowym.

Baklava



baklava

szczegóły:

Porcje

12 szt

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Ciasto filo 
  • 1 szkl. migdały mielone 
  • 1 szkl. orzechy laskowe mielone 
  • Starta skórka z 1 cytryny i 2 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli
  • 1/4 szkl. miodu
  • Masło klarowane rozpuszczone do smarowania ciasta
  • Dodatki:
  • Pistacje – do posypania
  • Syrop:
  • Sok z 2 pomarańczy ( u mnie z czerwonych)
  • 1/4 szkl. miodu

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki ( bez masła) wymieszaj. Zważ i podziel na 6 części.
  • Płat ciasta posmaruj masłem.
  • Cześć masy ułóż na środku węższej części ciasta. Górę i dół ciasta załóż tak aby zabezpieczyć masę(na zakładkę), następnie zaczynając od strony z masa zwiń całość w rulon. Koniec ciasta posmaruj masłem aby skleić ciasto.
  • Ułóż gotowe ruloniki w formie, posmaruj każdy masłem i następnie rozetnij na środku dzieląc je na mniejsze kawałki.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C, na 20-25min, będą gotowe jak się zarumienia.
  • Syrop: W rondelku zagotuj miód z sokiem. Pilnuj aby się nie przypalił. Jak się delikatnie zredukuje będzie gotowy. Posmaruj nim ciepłe baklava i posyp posiekanymi pistacjami.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz