Babka cytrynowa z oliwą z oliwek
Babka cytrynowa z oliwą z oliwek w stylu greckim, to kolejny pyszne ciasto, które możesz przygotować na Wielkanoc jak i na co dzień. Babka jest bardzo aromatyczna, wilgotna i jednocześnie delikatna. Długo utrzymuje świeżość.
Babki, to obok mazurków i serników to najpopularniejsze ciasta na Wielkanoc. Są proste w przygotowaniu, mają prosty skład i zawsze wychodzą. Do babki można dodać skórkę z cytryny, pomarańczy, dodać kakao, owoce lub czekoladę.
Polewa, to najczęściej lukier, często czekolada, można tez posypać cukrem pudrem.
Ozdobić można suszonymi owocami, świeżymi owocami, orzechami lub jajeczkiem
Składniki..
Aby babka wyszła bez zakalca, składniki musza mieć temperaturę pokojowa. Dzięki temu składniki dobrze się ukręca, masa będzie napowietrzona, a po upieczeniu ciasto będzie puszyste.
Jak dodajesz skórkę do ciasta, pamiętaj aby dobrze wyszorować i sparzyć owoc.
Rozcieranie skórki z cukrem uwalnia oleje, dzięki temu wydobywa się więcej aromatu. Ciasto zyska na zapachu i smaku.
Jaka formę wybrać?
Decyzja należy do ciebie. Jeżeli robisz ją na co dzień, to nie ma znaczenia jaki kształt wybierzesz.
Babka przygotowywana na Wielkanoc możesz wybrać formy prostokątne, okrągła, okrągłe z dziurką o gładkich ściankach lub ciekawym wzorze. Wybór jest wielki.
Smak babki tak jak i kształt jest dowolny. Wielkanocna babka, to często babka cytrynowa, może być tez z pomarańczą, bakaliami, czekoladowa. Zrób taką jak lubisz i ciesz się jej smakiem.
Przygotowanie..
- Jajka i jogurt wyjmij z lodówki aby się ogrzały.
- Skórkę z cytryny rozetrzyj z cukrem.
- Jajka z cukrem ukręć na puszysta masę. W czasie kręcenia dodaj jogurt grecki. Dodaj przesianą mąkę, sok z cytryny, proszek i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj oliwę z oliwek, miksuj do połączenia się składników.
- Masę przełóż do formy 11×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na około 40 min. Piecz do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
- Lukier: do cukru pudru stopniowo dodawaj sok z cytryny, dodaj mleko. Wymieszaj. Lukier wylej na zimne ciasto, posyp posiekanymi pistacjami.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 forma do pieczenia
Składniki
- 4 szt. jajka
- ½ szkl. cukru
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka300 g mąki1⁄2 szkl. cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia1⁄2 łyżeczki wanilii3⁄4 szkl. Oliwy z oliwekSkórka z 1 cytrynySok z 1 cytryny50g jogurtu greckiegoLukier1⁄4 szkl. Cukru pudruSok z cytryny1 łyżka mleka
- ½ łyżeczki wanilii
- ¾ szkl. oliwy z oliwek
- 1 szt. cytryna
- 50 g gęstego jogurtu greckiego
Lukier
- ¼ szkl. cukru pudru
- ½ łyżeczki mleka
- 1 szt. sok z cytryny
Przygotowanie
- Jajka i jogurt wyjmij z lodówki aby się ogrzały.
- Skórkę z cytryny rozetrzyj z cukrem.Jajka z cukrem ukręć na puszysta masę. W czasie kręcenia dodaj jogurt grecki. Dodaj przesianą mąkę, sok z cytryny, proszek i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj oliwę z oliwek, miksuj do połączenia się składników.
- Masę przełóż do formy 11×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na około 40 min. Piecz do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
- .Lukier.. Do cukru pudru stopniowo dodawaj sok z cytryny, dodaj mleko. Wymieszaj. Lukier wylej na zimne ciasto, posyp posiekanymi pistacjami
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!