Batony brownie

Batony brownie

Batony brownie, to pomysł na zdrową przekąskę, która przypomina popularne ciasto.

Batony brownie

Batony brownie, to pomysł na zdrową, słodką przekąskę bez glutenu i cukru. Przypominają ciasto brownie, są mocno czekoladowe i bardzo aromatyczne.

Szukasz pomysłu na cos słodkiego dla całej rodziny, to te batoniki są najlepszym rozwiązaniem.

Do ich przygotowania potrzebujesz tylko trzech składników: daktyle, masło słonecznikowe, kakao, sól oraz czekolada bez cukru na polewę.

Masło słonecznikowe możesz zamienić na dowolne orzechowe gładkie lub z kawałkami orzechów. Jeżeli masz alergie na kakao, to możesz wymienić je na karob.

Batoniki są doskonalą przekąska dla osób z nietolerancjami, dzieci i dla każdego, którzy zwracają uwagę na dobry skład produktów.

Do batoników użyłam czekoladę deserową, wegańska bez cukru. Możesz użyć jaką lubisz: deserową, mleczną, gorzka czy biała.

Zobacz również

Malinowe kulki
Malinowe kulki, to pomysł na zdrowe słodycze bez cukru i glutenu.
Sprawdź przepis
malinowe kulki

Przygotowanie..

  1. Składniki zblendować, przełożyć do foremki, wstawić do zamrażarki na 30 min. Pokroić w dużą kostke
  2. Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
  3. Każda kastkę dokładnie obtocz w czekoladzie.
  4. Wierzch batoników posyp orzechami laskowymi.
  5. Przechowuj w lodówce.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Batony brownie

Batony brownie, to pomysł na zdrową, słodką przekąskę bez glutenu i cukru. Przypominają ciasto brownie, są mocno czekoladowe i bardzo aromatyczne.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Batony brownie
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 0 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 8 szt.

Sprzęt

  • 1 blender
  • 1 forma 18×26 cm

Składniki
  

  • 250 g daktyli
  • 150 g masła słonecznikowego
  • 30 g kakao
  • 1 szzypta soli
  • 1 łyżka posiekane orzechy laskowe

Polewa

  • 100 g czekolady bez cukru
  • 1 łyzka masła klarowanego

Przygotowanie

  • Składniki zblendować, przełożyć do foremki, wstawić do zamrażarki na 30 min. Pokroić w dużą kostkę.
  • Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
  • Każda kostkę dokładnie obtocz w czekoladzie. Wierzch batoników posyp orzechami laskowymi.
  • Przechowuj w lodówce.
tagi baton brownie, batony borówka-kokos, brownie, zdrowe słodycze

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!