Batony brownie
Batony brownie, to pomysł na zdrową, słodką przekąskę bez glutenu i cukru. Przypominają ciasto brownie, są mocno czekoladowe i bardzo aromatyczne.
Szukasz pomysłu na cos słodkiego dla całej rodziny, to te batoniki są najlepszym rozwiązaniem.
Do ich przygotowania potrzebujesz tylko trzech składników: daktyle, masło słonecznikowe, kakao, sól oraz czekolada bez cukru na polewę.
Masło słonecznikowe możesz zamienić na dowolne orzechowe gładkie lub z kawałkami orzechów. Jeżeli masz alergie na kakao, to możesz wymienić je na karob.
Batoniki są doskonalą przekąska dla osób z nietolerancjami, dzieci i dla każdego, którzy zwracają uwagę na dobry skład produktów.
Do batoników użyłam czekoladę deserową, wegańska bez cukru. Możesz użyć jaką lubisz: deserową, mleczną, gorzka czy biała.
Przygotowanie..
- Składniki zblendować, przełożyć do foremki, wstawić do zamrażarki na 30 min. Pokroić w dużą kostke
- Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
- Każda kastkę dokładnie obtocz w czekoladzie.
- Wierzch batoników posyp orzechami laskowymi.
- Przechowuj w lodówce.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 blender
- 1 forma 18×26 cm
Składniki
- 250 g daktyli
- 150 g masła słonecznikowego
- 30 g kakao
- 1 szzypta soli
- 1 łyżka posiekane orzechy laskowe
Polewa
- 100 g czekolady bez cukru
- 1 łyzka masła klarowanego
Przygotowanie
- Składniki zblendować, przełożyć do foremki, wstawić do zamrażarki na 30 min. Pokroić w dużą kostkę.
- Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
- Każda kostkę dokładnie obtocz w czekoladzie. Wierzch batoników posyp orzechami laskowymi.
- Przechowuj w lodówce.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!