Sernik z bakaliami

Sernik z bakaliami, kremowy, delikatny i prosty w przygotowaniu. Sernik jest kremowy, delikatnie słodki i ma wyczuwalny smak kandyzowanej skórki pomarańczy.

Przygotujesz go ekspresowo, wystarczy wymieszać składniki i przelać do formy. Piecze się w kąpieli wodnej, dzięki temu jest jasny i nie opada po upieczeniu. Dodatki możesz wymienić w zależności na co masz ochotę.

Jaki ser do sernika?

Najlepszy jest twaróg zmielony min. 3x, dzięki temu sernik będzie kremowy i nie będą wyczuwalne grudki. Wybór firmy to wasza decyzja. Ważne jest, aby nie był rzadki, nie miał serwatki i miał dobry skład.

Możesz wykorzystać twaróg w kostkach, najlepszy bedzie śmietankowy, bo nie ma grudek. Składniki zblenduj dodatkowo blenderem, będziesz mieć pewność, że masa jest gładka.

Zobacz również

Sernik Oreo
Sernik Oreo pieczony w kąpieli wodnej. Kremowy, delikatnie słodki sernik, doskonały na różne okazje. Ciasteczka są w masie serowej, w dekoracji oraz w spodzie sernika. Miłośnicy Oreo będą zachwyceni. Ciasto pieczone jest w kąpieli wodnej aby było jasne i nie popękało. Jest prosty do zrobienia, więc każdy sobie poradzi.
sernik oreo

Sernik pieczony w kąpieli wodnej..

Kąpiel wodną można przygotować na dwa sposoby:
1. Formę na sernik owiń szczelnie folią aluminiową, przygotuj spód i wlej masę, następnie wstaw ją do drugiego, szerszego naczynia. Do naczynia wlej wrzątek do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz wg instrukcji.
2. Formę z przygotowanym sernikiem wstaw do piekarnika, na dół piekarnika wstaw dodatkowe naczynie z wrzątkiem. Piecz wg instrukcji.

Najczęściej wybieram opcję 2, bo nie mam zaufania do szczelności mojej formy:)

Przygotowanie..

  1. Włącz piekarnik na 190’C.
  2. Rodzynki zalej wrzątkiem.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj dodaj skórkę i rodzynki (bez wody).
  4. Masę przelej do formy 11×24 cm.
  5. Piecz 1 godzinę : w kąpieli wodnej: 10 min w 190’C,następnie zmniejsz na 150’c.
  6. Ostudź, wstaw do lodówki. Zimny sernik polej czekoladą .

Sernik z bakaliami

Sernik z bakaliami, kremowy, delikatny i prosty w przygotowaniu. Sernik jest kremowy, delikatnie słodki i ma wyczuwalny smak kandyzowanej skórki pomarańczy.
a7fee60f44f94f102d5d1d360e0fb4740a7a00ee74fe3d1d181a1e5b30f67022?s=30&d=mm&r=gSylwia
Sernik z bakaliami
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma 24×11
  • 1 mikser z misą

Składniki
  

  • 40 g rodzynki
  • 50 g kandyzowana skorka pomarańczy
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 500 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 80 g budyniu waniliowego
  • szkl. cukru
  • 2 szt. jajka

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 30 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

  • Rodzynki zalej wrzątkiem.Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj dodaj skórkę i rodzynki (bez wody).
  • Masę przelej do formy 11×24 cm. Piecz 1 godzinę : w kąpieli wodnej: 10 min w 190’C,następnie zmniejsz na 150’c.
  • Ostudź, wstaw do lodówki. Zimny sernik polej czekoladą .
tagi bakalie, sernik, sernik z bakaliami, wielkanoc
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG