

Sernik z bakaliami, kremowy, delikatny i prosty w przygotowaniu. Sernik jest kremowy, delikatnie słodki i ma wyczuwalny smak kandyzowanej skórki pomarańczy.
Przygotujesz go ekspresowo, wystarczy wymieszać składniki i przelać do formy. Piecze się w kąpieli wodnej, dzięki temu jest jasny i nie opada po upieczeniu. Dodatki możesz wymienić w zależności na co masz ochotę.
Najlepszy jest twaróg zmielony min. 3x, dzięki temu sernik będzie kremowy i nie będą wyczuwalne grudki. Wybór firmy to wasza decyzja. Ważne jest, aby nie był rzadki, nie miał serwatki i miał dobry skład.
Możesz wykorzystać twaróg w kostkach, najlepszy bedzie śmietankowy, bo nie ma grudek. Składniki zblenduj dodatkowo blenderem, będziesz mieć pewność, że masa jest gładka.
Kąpiel wodną można przygotować na dwa sposoby:
1. Formę na sernik owiń szczelnie folią aluminiową, przygotuj spód i wlej masę, następnie wstaw ją do drugiego, szerszego naczynia. Do naczynia wlej wrzątek do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz wg instrukcji.
2. Formę z przygotowanym sernikiem wstaw do piekarnika, na dół piekarnika wstaw dodatkowe naczynie z wrzątkiem. Piecz wg instrukcji.
Najczęściej wybieram opcję 2, bo nie mam zaufania do szczelności mojej formy:)
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!