Mazurek z kremem malinowym

Mazurek z kremem malinowym

Mazurek z kremem malinowym to idealne ciasto na stół wielkanocny. Pięknie wygląda, smakuje doskonale. Będzie świetnym dodatkiem do kawy.

Mazurek z kremem malinowym



Mazurek z kremem malinowym

szczegóły:

Porcje

1szt

Czas przygotowania

20 godz.

Czas gotowania

40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kruche:
  • 1 szkl. maki owsianej bg
  • 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. maki z tapioki
  • 1/3 szkl. dowolnego tłuszczu
  • 1 łyżka łusek babki jojowatej
  • 1 łyżeczka proszku do (bg)
  • wanilia
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki dowolnego slodzidła
  • Zimna woda
  • Krem:
  • 2 białe czekolady
  • 500g mascarpone
  • Maliny w proszku
  • Dodatki:
  • ozdoby kwiatki
  • jajeczka z czekolady
  • galaretka z żurawiny

Przygotowanie


  • * jak tolerujesz gluten to zrób klasyczne ciasto kruche😉
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj . Ciasto ma być plastyczne. Dodaj zimną wodę jak ciasto będzie za kruche( opcjonalnie)
  • Wyłóż na formę do pieczenia i dokładnie dociśnij. Wstaw do piekarnika na 15-20 min.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 
  • Mascarpone ukręć z malinami, następnie dodaj czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
  • Na wystudzone kruche wyłóż galaretkę z żurawiny i krem. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz