Mazurek z kremem malinowym
Mazurek z kremem malinowym, to doskonała propozycja na stół wielkanocny. Mazurek, to tradycyjne polskie ciasto przygotowywane w okresie Wielkanocy. Jest to niskie ciasto przygotowywane najczęściej z ciasta kruchego. Wypełnione różnymi kremami, masami czy dżemem. Kształt mazurka jest najczęściej prostokątny, może być tez w kształcie jajka czy okrągły. Do dekoracji mazurka możesz wykorzystać suszone lub świeże owoce, orzechy czy jajeczka ze sklepu.
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania ciasta. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Ciasto ponakłuwaj i wstaw do piekarnika.
Aby ciasto nie rosło podczas pieczenia, piecz je z obciążeniem. Na ciasto wysyp fasole lub ciecierzycę. Jeżeli pieczesz mazurka bez formy, uformuj je w kształt prostokąta, zrób rant dookoła i piecz zgodnie z przepisem.
Ostudzone ciasto przełóż ulubionym kremem, masa lub dżemem.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 forma prostokątna 35×11
- 1 mikser z misą
- 1 garnek
- 1 miseczka
Składniki
Kruche klasyczne
- 130 g 130 g masła zimnego
- ⅕ łyżeczki szczypta soli
- 35 ml zimnego mleka
- 175 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki pół łyżeczki cukru pudru
- 1 szt. żółtko
Kruche BG:
- 1 szkl. 1 szkl. maki owsianej bg
- ½ szkl. 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
- ⅓ szkl. 1/3 szkl. maki z tapioki
- ⅓ szkl. 1/3 szkl. masła
- 1 łyżka 1 łyżka łusek babki jajowatej
- 1 łyżeczka 1 łyżeczka proszku do (bg)wanilia
- 3 łyżki 3 łyżki octu jabłkowego
- ⅕ łyżeczki szczypta soli
- 2 łyżki 2 łyżki dowolnego słodziła
Krem
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka malin w proszku
- 200 g czekolady białej
Dodatki
- 1 słoiczek galaretki z żurawiny
- 1 op. jajeczek
- 1 op. kwiatków z masy cukrowej
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj . Ciasto wstaw do lodówki na około 20 min.
- Ciasto rozwałkuj, wyłóż na formę do pieczenia i dokładnie dociśnij. Wstaw do piekarnika na 15-20 min.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Mascarpone ukręć ze śmietanką i malinami, następnie dodaj zimną czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
- Na wystudzone kruche wyłóż galaretkę z żurawiny i krem. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
Wspaniałe ciasto na Wielkanoc, dzięki kochana za przepis
Dziękuję