Mazurek z kremem malinowym

Mazurek z kremem malinowym

Mazurek z kremem malinowym to idealne ciasto na stół wielkanocny. Pięknie wygląda, smakuje doskonale. Będzie świetnym dodatkiem do kawy.

Mazurek z kremem malinowym

Mazurek z kremem malinowym, to doskonała propozycja na stół wielkanocny. Mazurek, to tradycyjne polskie ciasto przygotowywane w okresie Wielkanocy. Jest to niskie ciasto przygotowywane najczęściej z ciasta kruchego. Wypełnione różnymi kremami, masami czy dżemem. Kształt mazurka jest najczęściej prostokątny, może być tez w kształcie jajka czy okrągły. Do dekoracji mazurka możesz wykorzystać suszone lub świeże owoce, orzechy czy jajeczka ze sklepu.

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania ciasta. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Ciasto ponakłuwaj i wstaw do piekarnika.
Aby ciasto nie rosło podczas pieczenia, piecz je z obciążeniem. Na ciasto wysyp fasole lub ciecierzycę. Jeżeli pieczesz mazurka bez formy, uformuj je w kształt prostokąta, zrób rant dookoła i piecz zgodnie z przepisem.
Ostudzone ciasto przełóż ulubionym kremem, masa lub dżemem.

Mazurek z kremem malinowym

Mazurek z kremem malinowym, to doskonała propozycja na stół wielkanocny.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Mazurek z kremem malinowym
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 20 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma prostokątna 35×11
  • 1 mikser z misą
  • 1 garnek
  • 1 miseczka

Składniki
  

Kruche klasyczne

  • 130 g 130 g masła zimnego
  • łyżeczki szczypta soli
  • 35 ml zimnego mleka
  • 175 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 szt. żółtko

Kruche BG:

  • 1 szkl. 1 szkl. maki owsianej bg
  • ½ szkl. 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
  • szkl. 1/3 szkl. maki z tapioki
  • szkl. 1/3 szkl. masła
  • 1 łyżka 1 łyżka łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka 1 łyżeczka proszku do (bg)wanilia
  • 3 łyżki 3 łyżki octu jabłkowego
  • łyżeczki szczypta soli
  • 2 łyżki 2 łyżki dowolnego słodziła

Krem

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka malin w proszku
  • 200 g czekolady białej

Dodatki

  • 1 słoiczek galaretki z żurawiny
  • 1 op. jajeczek
  • 1 op. kwiatków z masy cukrowej

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj . Ciasto wstaw do lodówki na około 20 min.
  • Ciasto rozwałkuj, wyłóż na formę do pieczenia i dokładnie dociśnij. Wstaw do piekarnika na 15-20 min.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 
  • Mascarpone ukręć ze śmietanką i malinami, następnie dodaj zimną czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
  • Na wystudzone kruche wyłóż galaretkę z żurawiny i krem. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
tagi ciasto kruche, krem mascarpone, maliny, mazurek, wielkanoc
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!