Dorsz ugotowany na parze z ryżem i warzywami

Dorsz ugotowany na parze z ryżem i warzywami

Dorsz ugotowany na parze z ryżem i warzywami to pyszny i lekki obiad, który robi się prawie sam :). Danie jednogarnkowe, które przygotujesz w 30 min. Jest to świetna propozycja dla osób na diecie i nie tylko, które szukają lekkich dań.

Dorsz ugotowany na parze z ryżem i warzywami



Dorsz ugotowany na parze z ryżem i warzywami

szczegóły:

Porcje

2 szt.

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Dorsz 500g
  • 2 marchewki
  • kawałek selera,
  • 1 pietruszka
  •  2 ząbki czosnku
  • masło klarowane,
  • kurkuma
  • 1 szkl. ryżu ( arborio)
  • 1/2 brokuła
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • sól i pieprz
  • rozmaryn

Przygotowanie:


  • Dorsz jak jest mrożony, musisz rozmrozić. Posyp solą, pieprzem i rozmarynem.
  • Marchewkę, kawałek selera, pietruszkę, zetrzyj na tarce, pora, 2 ząbki czosnku drobno pokrój.
  • Warzywa podsmaż na maśle klarowanym, posyp kurkuma i dobrze wszystko wymieszaj.
  • Dodaj szklankę ryżu . Smaż przez minutę, dodaj różyczki brokuła, następnie 2 szklanki wody lub bulionu, 3 łyżki sosu rybnego, pieprz.
  • Jak zacznie się gotować, zmniejsz ogień i połóż na ryż rybę, przykryj pokrywka.
  • Jak ryż będzie miękki danie jest gotowe.
    !!! Ważne, w czasie gotowanie nie mieszaj ryżu i staraj się nie podnosić pokrywki.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz