Pasztet z selera. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych. Kremowy i bardzo aromatyczny, świetny na kanapki czy jako pasta do smarowania.
Ocena: -
Sylwia
Komentarze: 0
18/01/2022
Pasztet z selera
Pasztet z selera. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych. Kremowy i bardzo aromatyczny, świetny na kanapki czy jako pasta do smarowania.
Details
Servings
Prep time
Cooking time
Calories
Składniki:
6 jajek
1 1/2 szkl. bułki tartej
pieprz i sól do smaku
1 kg selera
1-2 cebule
3 ząbki czosnku
200g masła
2 marchewki
Opcjonalnie* siemię lniane, ziarnka słonecznika lub dynie
Przygotowanie
Seler, marchew, czosnek i cebulę ugotuj do miękkości. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj masło i dokładnie wszystko zblenduj.
Do masy dodaj żółtka i pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Wymieszaj.
Masę przełóż do formy do pieczenie wyłożonej papierem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na 1 godz.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem. Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!