pasztet z selera

Pasztet z selera

Pasztet z selera. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych. Kremowy i bardzo aromatyczny, świetny na kanapki czy jako pasta do smarowania.

Pasztet z selera

Pasztet z selera. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych. Kremowy i bardzo aromatyczny, świetny na kanapki czy jako pasta do smarowania.



pasztet z selera

Details

Servings
Prep time
Cooking time
Calories

Składniki:


  • 6 jajek
  • 1 1/2 szkl. bułki tartej
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 kg selera
  • 1-2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g masła
  • 2 marchewki
  • Opcjonalnie* siemię lniane, ziarnka słonecznika lub dynie

Przygotowanie


  • Seler, marchew, czosnek i cebulę ugotuj do miękkości. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj masło i dokładnie wszystko zblenduj. 
  • Do masy dodaj żółtka i pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Wymieszaj. 
  • Masę przełóż do formy do pieczenie wyłożonej papierem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na 1 godz.

Z przepisu wychodzi 2-3 średnie keksówki. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *