wafle z masa z mleka w proszku

Wafle z masą z mleka w proszku

Wafle z masą z mleka w proszku to ulubiona słodka przekąska w naszej rodzinie. Wafle są obowiązkowe przy okazji każdych świąt czy imprez rodzinnych. Znikają jako pierwsze i zawsze jest ich za mało :) Smak wafli świetnie podkręca czekolada, dodatek kawy rozpuszczalnej czy cappuccino w proszku.

Wafle z masą z mleka w proszku

Wafle z masą z mleka w proszku to ulubiona słodka przekąska w naszej rodzinie. Wafle są obowiązkowe przy okazji każdych świąt czy imprez rodzinnych. Znikają jako pierwsze i zawsze jest ich za mało 🙂
Smak wafli świetnie podkręca czekolada, dodatek kawy rozpuszczalnej czy cappuccino w proszku.



wafle z masa z mleka w proszku

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

30

Czas gotowania

15 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 125 ml. mleka 3,2
  • 1 masło 200g
  • 2/3-1 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki jak masa będzie za rzadka
  • Dodatki:
  • 1 opakowanie wafli
  • 100 g gorzkiej czekolady( opcjonalnie)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki ( bez mleka w proszku), przełóż do garnka, zagotuj, cały czas mieszaj aby cukier się rozpuścił. Do gorącej masy można dodać czekoladę lub kawę.
  • Odstaw do ostygnięcia.
  • Do zimnej masy dodaj mleko w proszku, dokładnie wymieszaj. Masa ma być kremowa i delikatnie gęsta.  Jak jest za rzadka dodaj mleko w proszku. 
  • Jak wyjdzie za gęsta dodaj 2-3 łyżki ciepłego mleka i dokładnie wszystko wymieszaj. 
  • Masą posmaruj wafle, następnie zawiń w papier i wstaw do lodówki. Na wafle połóż deskę aby delikatnie przygnieść wafle. 
  • Po 3-4 godzinach są już gotowe. Trzymaj w lodówce.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz