Kluski śląskie smażone

Kluski śląskie smażone

Zostają Ci kluski śląskie z obiadu i nie wiesz co z nimi zrobić. ? Usmaż na cebulce. Kluski będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku a cebulka doda im wspaniałego aromatu.

Kluski śląskie smażone



Kluski śląskie smażone

szczegóły:

Porcje

30 szt.

Czas przygotowania

30 min

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kluski:
  • Ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • Woda do gotowania
  • Dodatki:
  • cebula
  • olej do smażenia

Przygotowanie


* Kluski śląskie:
Przepis jest banalny : ugotuj ziemniaki( można wykorzystać resztki z obiadu)ostudzone przeciśnij przez praskę do ziemniaków, na ziemniakach zrób krzyżyk i wyjmij jedna cześć. Puste miejsce zasyp mąka ziemniaczaną. Dodaj łyżkę masła, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki, końcówką od łyżki do miodu zrób dziurki.
Gotowe kluski trzeba ugotować.
* Cebulę pokrój w piórka. Olej rozgrzej na patelni, dodaj cebulę i kluski. Smaż pod przykryciem aż się zarumienią.


Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz