Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym z kluskami śląskimi, to pomysł na pyszny i prosty obiad.

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym z kluskami śląskimi, to pomysł na pyszny i prosty obiad. Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym to doskonały dodatek do klusek śląskich, ryżu, czy makronu.

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym to doskonały dodatek do klusek śląskich, ryżu, czy makronu.

Przygotowanie sosu jest bardzo proste i wystarczy 30 min., aby go zrobić.
Pierwszy etap to usmażenie zamarynowani piersi z kurczaka, pokrojonej w paski lub kostkę. Zdejmujesz z patelni. Na tej samej patelni rozpuszczasz masło i smażysz cebule z czosnkiem i dodajesz szpinak, krojone suszone pomidory oraz przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek. Dodajesz śmietanę i usmażoną pierś z kurczaka. Dusisz pod przykryciem około 10 min. Jeżeli sos będzie gęsty dodaj wodę. Pod koniec gotowania możesz dodać parmezan.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Kluski śląskie

Kluski śląskie smażone

Schab w sosie własnym

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym z kluskami śląskimi, to pomysł na pyszny i prosty obiad.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Danie Obiad
Kuchnia polska
Porcje 4 szt.

Składniki
  

  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. duża pierś z kurczaka
  • 1 op szpinaku
  • po ¼ łyżeczki gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
  • ½ słoika suszonych pomidorów
  • 200 ml smietana 18%
  • 1 łyżka masło klarowane do smażenia
  • 1 łyżka parmezanu *opcjonalnie

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka zamarynuj i pokrój w paski. Usmaż na maśle klarowanym. Zdejmij z patelni.
  • Na patelni po piersi dodaj usmaż na maśle pokrojona cebule z czosnkiem, następnie dodaj szpinak i pokrojone suszone pomidory, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołowa, czosnek.
  • Po 3-4 min smażenia dodaj pierś z kurczaka, śmietanę. Gotuj około 10 min.
  • Na koniec dodaj parmezan, wymieszaj.
tagi kluski śląskie, pomidory suszone, sos smietanowy, sos szpinakowy, szpinak
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!