Sernik zebra

Sernik zebra

Sernik zebra, ekspresowe ciasto, które z łatwością przygotujesz

Sernik zebra

Sernik zebra, ekspresowe ciasto, które z łatwością przygotujesz. Sernik jest puszysty, delikatny i ma ciekawy wzór. Ciasto jest bez spodu ale jest bardzo stabilne, możesz pokroić nawet ciepły sernik. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy wymieszać składniki i przelać masy do formy. Piecze się w kąpieli wodnej, dzięki temu jest jasny i nie opada po upieczeniu.

Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku tanich składników, dzięki temu ta wersja sernika jest mocno budżetowa.

Sernik spodoba się i zasmakuje dzieciom i dorosłym. Ciasto jest delikatnie słodkie, puszyste i przyjemnie rozpuszcza się w ustach. Będzie świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty podczas różnych okazji.

Jaki ser do sernika?

Najlepszy jest twaróg zmielony min. 3x, dzięki temu sernik będzie kremowy i nie będą wyczuwalne grudki. Wybór firmy to wasza decyzja. Ważne jest, aby nie był rzadki, nie miał serwatki i miał dobry skład.

Możesz wykorzystać twaróg w kostkach, najlepszy bedzie śmietankowy, bo nie ma grudek. Składniki zblenduj dodatkowo blenderem, będziesz mieć pewność, że masa jest gładka.

Zawsze wybieram bardzo gęste jogurty greckie, które doskonale sprawdzają się do takich wypieków. ( polecam firmy Temar “Greek Style)

Zobacz również

Drożdżówki z serem
Puszyste, delikatnie słodkie drożdżowe bułeczki nadziane waniliowym twarogiem, to smak dzieciństwa, do którego uwielbiam wracać.
Sprawdź przepis
drożdżówki z serem

Sernik pieczony w kąpieli wodnej..

Kąpiel wodną można przygotować na dwa sposoby:
1. Formę na sernik owiń szczelnie folią aluminiową, przygotuj spód i wlej masę, następnie wstaw ją do drugiego, szerszego naczynia. Do naczynia wlej wrzątek do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz wg instrukcji.
2. Formę z przygotowanym sernikiem wstaw do piekarnika, na dół piekarnika wstaw dodatkowe naczynie z wrzątkiem. Piecz wg instrukcji.

Najczęściej wybieram opcję 2, bo nie mam zaufania do szczelności mojej formy:)

Przygotowanie..

  1. Włącz piekarnik na 150’C.
  2. Żółtka oddziel od białek, dodaj do pozostałych składników i dokładnie zblenduj, aby nie było grudek.
  3. Białka ubij na sztywną piane i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj.
  4. Połowę masy przelej do drugiej misy, dodaj kakao i wymieszaj.
  5. Do formy wyłożonej papierem wykładaj naprzemiennie masy. Wstaw do piekarnika na 60 min, piecz w 150’C w kąpieli wodnej.

Sernik zebra

Lekki, puszysty jak chmurka z ozdobnym wzorem.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Sernik zebra
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma 26×15
  • 1 blender ręczny
  • 2 duże miski

Składniki
  

  • 400 g twarogu
  • 340 g bardzo gęstego jogurtu greckiego
  • 80 g budyniu waniliowego
  • 3 szt. jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • ½ szkl. cukru
  • łyżka kakao

Przygotowanie

  • Żółtka oddziel od białek, dodaj do pozostałych składników i dokładnie zblenduj, aby nie było grudek.
  • Białka ubij na sztywną piane i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj.
  • Połowę masy przelej do drugiej misy, dodaj kakao i wymieszaj.
  • Do formy wyłożonej papierem wykładaj naprzemiennie masy. Wstaw do piekarnika na 60 min, piecz w 150'C w kąpieli wodnej.
tagi jogurt grecki, sernik, sernik zebra

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!