Tort malinowo-cytrynowy

Tort malinowo-cytrynowy

Tort malinowo-cytrynowy, to pyszne, wilgotne ciasto cytrynowe z makiem, dwie warstwy pysznych kremów i soczyste maliny.

Tort malinowo-cytrynowy

Tort malinowo-cytrynowy, to wilgotne ciasto cytrynowe z makiem, dwie warstwy pysznych kremów i soczyste maliny.

Maślane ciasto cytrynowe, jest puszyste i wilgotne. Nie wymaga nasączenia. Od razu po ostudzeniu można je przekładać kremem i zjeść po 2 godzinach 🙂 jeżeli nie chcesz go tynkować. Ciasto cytrynowe jest doskonałe nawet bez kremów, bo przypomina klasyczną babkę cytrynowa. Słodycz kremów doskonale przełamuje krem cytrynowy i maliny.

Ciasto cytrynowe lubi się z borówką. W sezonie możesz zmienić kremy na borówkowe 🙂

Tort malinowo-cytrynowy, bedzie doskonały na różne okazje. Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga umiejętności cukierniczych.

Do przygotowania tortów używam regulowanych rantów cukierniczych o wysokości ścianek 14 cm. Bez problemu można w nich przygotować wysokie ciasta.

Jeżeli nie masz rantu użyj formy do pieczenia. Folia rantowa ( wysokość 12-14 cm)włożona do formy zwiększy wysokość ścianek. Bez problemu przełożysz blaty ciasta kremem i tort bedzie miał stabilizację.

Folia rantowa zabezpiecza krem i dzięki niej bez problemu wyjmiesz ciasto z rantu / formy. Ciasta kremowe czy musowe będą miały gładkie ścianki nie nie będą uszkodzone.

Zobacz również

Lemon curd
Lemon curd, to przepyszny krem cytrynowy, który przygotujesz z 4 składników
Sprawdź przepis
lemon curd

Lemon Curd

Przegotowanie jest bardzo proste.

Skórkę z cytryny ścierasz i wyciskasz sok. Skórkę rozetrzyj z cukrem aby wydobyć olejki. Jajka lub same żółtko mieszasz z cukrem, dodajesz sok. Zaczynasz podgrzewać cały czas mieszając. Krem zacznie się gotować i gęstnieć.

Wersja 1 ( na żółtkach): zdejmij z ognia i dodaj masło. Wymieszaj aby składniki się połączyły. Masę przetrzyj przez sito. Ostudź i przechowuj w lodowce.

Wersja 2 całe jajka: zdejmij z ognia, następnie przetrzyj masę przez sito. Dodaj masło i zblenduj. Ostudź i przechowuj w lodowce.

Przygotowanie podziel na dwa dni.

Dzień pierwszy:

  1. Zaczynasz od upieczenia ciasta cytrynowego z makiem. Ostudzone ciasto przekrój na trzy placki. Ciasto jest wilgotne i nie wymaga nasączenia.
  2. Przygotuj lemon curd, przelej do słoiczka i wstaw do lodówki.
  3. Przygotuj mus z malin: maliny gotuj przez 2 min następnie przetrzyj przez sitko. Sos przełóż do garnuszka, ponownie zagotuj, ma się zredukować.
  4. Żelatynę zalej wrzątkiem, wymieszaj aby się rozpuściła. Połowę żelatyny wymieszaj z 3 łyżkami musu.
  5. Ukręć mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem, na koniec dodaj fix. Krem podziel na dwie części. Do jednej dodaj mus malinowy, do drugiej żelatynę, którą wcześniej wymieszaj z łyżka kremu.
  6. Pierwszy placek włóż do formy zabezpieczonej folią rantową. Wyłóż część białego kremu, dodaj połowę kremu cytrynowego i połowę malin, dodaj resztę kremu i wyrównaj. Na to wyłóż kolejny placek, część kremu malinowego, cytrynowy i maliny, na to reszta kremu malinowego. Przykryj ostatnim plackiem.
  7. Ciasto zabezpiecz folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.

Dzień drugi:

  1. Masło ukręć ( około 5 min) na puszystą masę, dodaj cukier w dwóch częściach i na koniec mus. Dokładnie wymieszaj.
  2. Część kremu maślanego odłóż do dekoracji, resztą posmaruj ciasto. Masę rozprowadź szpatułka, nie musi być idealnie równo 🙂
  3. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką Wilton 1M. Zdób dekorację.
  4. 30 min. w lodówce i można jeść 🙂

Tort przechowuj w lodówce. Nie krój od raz po wyjęciu, bo tynk popęka. Tynk maślany nie lubi upałów. Szybko mięknie i może popłynąć. Nie trzymaj ciasta na stole.

Wersja ekspresowa, to przygotowanie w jeden dzień.

Rano upiecz ciasto i ostudź. Zrób krem i przełóż tort, wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Otynkuj ciasto i wstaw do lodówki na 30 min. i gotowe 🙂

Tort malinowo-cytrynowy

Tort malinowo-cytrynowy, to pyszne, wilgotne ciasto cytrynowe z makiem, dwie warstwy pysznych kremów i soczyste maliny.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Tort malinowo-cytrynowy
Czas przygotowania 2 dni
Czas gotowania 50 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 18 szt.

Sprzęt

  • 1 forma fi18
  • 1 rękaw cukierniczy z tylką
  • 1 folia rantowa
  • 1 mały garnuszek
  • 1 sitko
  • 1 mikser z misą

Składniki
  

Ciasto cytrynowe z makiem

  • 226 g miękkiego masła
  • 3 szt. jajka
  • ¾ szkl. cukru
  • 130 g mleka
  • 250 g mąki
  • 55 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1 szt skórka i sok z dużej cytryny

Kremy:

  • 500 g mascarpone
  • 300 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wrzątku
  • 1 op. śmietan-fix
  • 3 łyżki musu z malin

Lemon curd

    Dodatki:

    • 300 g malin
    • 1 op. posypka do dekoracji jadalna

    Tynk:

    • szkl. mrożonych malin
    • 226 g miękkiego masła
    • 270 g cukru pudru

    Przygotowanie

    Ciasto cytrynowe z makiem

    • Masło ukręć z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, wymieszaj, następnie dodaj jogurt i ponownie wymieszaj.
    • Połącz suche składniki i dodaj do masy. Wymieszaj aby połączyć składniki. Dodaj mleko, wanilię sok i skórkę z cytryny.
    • Masę przełóż do przygotowanej formy/rantu. Piecz do suchego patyczka, 45-50 min w 180'C ( czas pieczenia uzależniony od piekarnika).
    • Po upieczeniu ostudź i przetnij na trzy placki.

    Krem lemon curd

    Kremy:

    • Żelatynę rozpuść we wrzątku. Połowę dodaj do musu z malin.
    • Mascarpone i śmietankę ukręć z c. pudrem i wanilią, pod koniec dodaj fix. Wymieszaj. Krem podziel na dwie części. Do jednej dodaj mus a do drugiej żelatynę wymieszaną z kremem.

    Przełożenie ciasta:

    • Pierwszy placek włóż do formy zabezpieczonej folią rantową. Wyłóż część białego kremu, dodaj połowę kremu cytrynowego i połowę malin, dodaj resztę kremu i wyrównaj. Na to wyłóż kolejny placek, część kremu malinowego, cytrynowy i maliny, na to reszta kremu malinowego. Przykryj ostatnim plackiem.
    • Ciasto zabezpiecz folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.

    Tynk:

    • Mus z malin: maliny gotuj przez 2 min następnie przetrzyj przez sitko. Sos przełóż do garnuszka, ponownie zagotuj. Sos ma się zredukować, ma zostać około 1/4 szkl.
    • Masło ukręć na puszystą masę ( około 5 min., obroty 5), dodaj cukier w dwóch częściach i na końcu maliny.
    • Wyjmij ciasto z lodówki, posmaruj kremem maślanym, część zostaw do dekoracji.
    • Masa maślana szybko zastyga na zimnym torcie.
    tagi ciasto z kremem, ciasto z malinami, lemon curd, tort malinowo-cytrynowy, tort na urodziny, tortilla
    Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

    Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

    Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
    Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Oceń ten przepis!