Pulpety po cygańsku
Pulpety po cygańsku, czyli mięsne kotleciki w aromatycznym sosie pełnym warzyw.
Gęsty sos, rozplatające się w ustach mięso i warzywa, to obiad, który każdemu zasmakuje. Doskonale pasuje do ziemniaków, kasz i makaronu.
Jeżeli twoje dzieci z jakiegoś powodu nie lubią warzyw, to mam dla ciebie rozwiązanie: wyjmij pulpeciki z sosu i następnie wszystko zblenduj na gładki sos. Nie widać warzyw, nie ma problemu 🙂
Sos cygański jest gęsty, bardzo aromatyczny dzięki składnikom. Znajdziesz w nim warzywa surowe, konserwowe, dużo przypraw, które nadają głębi smaku. Wolne i długie gotowanie wydobywa to co najlepsze ze składników.
Doskonałe pulpeciki, jak je przygotować?
Świeże mięso dobrej jakości – najlepsza będzie mieszanka wieprzowiny i wołowiny. Mięso powinno być zmielone na dość drobnych oczkach.
Doprawienie ma znaczenie – cebula drobno pokrojona, może być surowa lub podsmażona na złoto na oleju, bułka tarta lub sucha wcześniej namoczona w mleku sól, świeżo mielony pieprz, czosnek, szczypta harrisy, jajko, natka pietruszki i cos nieoczywistego – tarty ser cheddar.
Przed smażeniem obtocz pulpety w mące, dzięki temu zagęścisz sos w czasie gotowania. Pulpety sa miękkie i bardzo aromatyczne.
Przygotowanie:
- Zacznij od usmażenia pulpetów. Składniki wymieszaj, uformuj kulki, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju.
- Na patelni po smażeniu pulpetów usmaż pokrojone warzywa, następnie dodaj pozostałe składniki. Smaż pod przykryciem przez około godzinę.
Podawaj z ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 duża patelnia 28 cm
- 1 duża miska
- 1 mandolina
- 1 nóż i deska
Składniki
Na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki tartego cheddara
- 1 szt. całe jajko
- ½ szt. cebuli usmażonej
- po ½ łyżeczki sól, pieprz, harrisa, przyprawa do mielonych, czosnek
- ¾ szkl. mąki do obtoczenia
- ¼ szkl. olej do smażania
Na sos cygański:
- 1 szt. papryka czerwona
- 3 plastry papryki konserwowej ( około 1/2 papryki)
- 1 szt. duży ogórek konserwowy
- 1 kawałek pora
- 1 szt. marchewka
- 200 g pieczarek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ słoiczka koncentratu
- 2 łyżki ketchupu
- 1½ łyżki musztardy
- 2 szt. liść laurowy
- po ½ łyżeczki sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, harrisa, ziele ang.
- 1 łyzka oleju do smażania
- 1 szkl. wody
Przygotowanie
Pulpety:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Uformuj małe kulki, obtocz w mące i usmaż.
Sos cygański:
- Marchew zatrzyj na mandolinie, pieczarki w ćwiartki lub na pół, jak są małe, pozostałe warzywa pokrój w słupki. Na patelni po pulpetach usmaż warzywa( około 2min), dodaj pozostałe składniki( bez wody). Gotuj przez 2 min, następnie dodaj pulpety i 1/2 szkl. wody. Gotuj na małym ogniu przez około 1 godz. W czasie gotowania mieszaj. Jak sos będzie za gęsty dodaj więcej wody.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!