Makowiec japoński
Makowiec japoński. To pyszne, wilgotne ciasto bez spodu, z dodatkiem jabłek, maku i bakalii.
Makowiec japoński
Czyli ciasto z makiem i tartymi jabłkami, jest proste i szybkie w przygotowaniu. To pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Ciasto wychodzi wilgotne, delikatnie słodkie i obłędnie pachnie makiem, olejkiem migdałowym i czekoladą.
Można go przygotować z gotowej masy makowej, zrobionej samodzielnie lub z maku i bakalii. Wariant wybierasz w zależności ile masz czasu na przygotowanie 🙂
W każdej wersji wychodzi pyszny i znika ekspresowo.
Ciasto można polać czekoladą, ozdobić orzechami lub suszonymi owocami.
Najlepsze składniki
Jabłka twarde, które nie mają dużo soku.
Masa makowa gotowa lub domowej roboty. Wybierając gotowe masy zwracaj uwagę na skład.
Lubię dodać mąkę do ciasta aby było bardziej zwarte. Można pominąć i dodać więcej kaszy.
Polewę możesz z robić z dowolnej czekolady. Ważne aby dodać trochę śmietanki lub mleka aby było bardziej płynna.
Makowiec japoński możesz ozdobić orzechami, płatkami migdałów, suszonymi owocami lub kandyzowaną skórką..
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 forma 24 cm
- 1 mikser z misą
Składniki
Ciasto:
- 5 szt. jajka
- 2 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła
- 500 g startych jabłek na grubych oczkach
- 850 g masy makowej z puszki
- 100 g kaszy manny
- 100 g mąki pszennej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki olejku migdałowego
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki śmietany lub mleka
Dodatki
- 1 łyżka ciętych migdałów
- 20 szt. żurawina
Przygotowanie
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Żółtka oddziel od białek. Żółtka i cukier ukręć na puszysta masę, dodaj masło i ponownie wymieszaj.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180'C, na około 60 min.
Polewa:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodaj śmietankę lub mleko i wymieszaj. Polej zimne ciasto. Posyp dodatkami.
Film:
- Przygotowanie
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!