Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka, to prosty i pyszny przepis na każdą okazje.

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka, to prosty i pyszny przepis na każdą okazje.

Proste w przygotowaniu śledzie w śmietanie, to niezastąpiona przekąska na imprezach i świątecznym stole. Śledzie moczone w mleku są delikatnie słone i kruche. Słodyczy potrawę dodają jabłka i zielony groszek. Smak śledzi podkręca musztarda francuska. Kilka godzin w lodówce i śledzie są gotowe.

Śledzie w śmietanie są świetnym dodatkiem do ciepłych ziemniaków, czy chleba.

Przygotowanie:

Śledzie namocz w mleku z dodatkiem wody i octu. Odstaw na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.

Jabłka– najlepsze kwaśne i twarde. Można je zetrzeć lub pokroić w kosteczkę.

Groszek zielony- mrożony lub świeży jak masz.

Cebula– aby pozbyć się ostrości, dodaj ocet i cukier , następnie odstaw na minimum 2 godz.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Sałatka ze śledziem

Sałatka warzywna ze śledziem i buraczkami

Śledzie pod pierzynką

Śledzie po kaszubsku

Śledzie w pomidorach

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka, to prosty i pyszny przepis na każdą okazje.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Śledzie w śmietanie
Czas przygotowania 2 hours 30 minutes
Czas gotowania 0 minutes
Danie Przekąski
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 deska
  • 1 głęboka miska
  • 1 pojemnik 1l

Składniki
  

Śledzie:

  • 600 g śledzie a’la Matias
  • 200 ml wody
  • ½ szkl. mleka
  • 1 łyżka octu

Cebula:

  • 1 szt. mała cebula
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • 120 g tartych jabłek
  • 3 szt. ogórki konserwowe
  • szkl. zielonego groszku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżki koperku

Przygotowanie

  • Śledzie zalej mlekiem, woda, dodaj ocet. Odstaw na minimum 2 godz.
  • Cebule pokrój w drobną kostkę, dodaj cukier i ocet, wymieszaj. Odstaw na godzinę.
  • Ogórki pokrój w drobna kostkę. Wszystkie składniki na sos wymieszaj, dodaj cebule i pokrojone w paseczki śledzie. Wymieszaj, posyp koperkiem. Wstaw na noc do lodówki.

Przygotowanie:

  • Kroki:
tagi Boże Narodzenie, groszek, śledzie, śledzie w śmietanie
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!