Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka, to prosty i pyszny przepis na każdą okazje.
Proste w przygotowaniu śledzie w śmietanie, to niezastąpiona przekąska na imprezach i świątecznym stole. Śledzie moczone w mleku są delikatnie słone i kruche. Słodyczy potrawę dodają jabłka i zielony groszek. Smak śledzi podkręca musztarda francuska. Kilka godzin w lodówce i śledzie są gotowe.
Śledzie w śmietanie są świetnym dodatkiem do ciepłych ziemniaków, czy chleba.
Przygotowanie:
Śledzie namocz w mleku z dodatkiem wody i octu. Odstaw na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
Jabłka– najlepsze kwaśne i twarde. Można je zetrzeć lub pokroić w kosteczkę.
Groszek zielony- mrożony lub świeży jak masz.
Cebula– aby pozbyć się ostrości, dodaj ocet i cukier , następnie odstaw na minimum 2 godz.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sałatka warzywna ze śledziem i buraczkami
Sprzęt
- 1 deska
- 1 głęboka miska
- 1 pojemnik 1l
Składniki
Śledzie:
- 600 g śledzie a’la Matias
- 200 ml wody
- ½ szkl. mleka
- 1 łyżka octu
Cebula:
- 1 szt. mała cebula
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru
Sos:
- 120 g tartych jabłek
- 3 szt. ogórki konserwowe
- ⅓ szkl. zielonego groszku
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżki koperku
Przygotowanie
- Śledzie zalej mlekiem, woda, dodaj ocet. Odstaw na minimum 2 godz.
- Cebule pokrój w drobną kostkę, dodaj cukier i ocet, wymieszaj. Odstaw na godzinę.
- Ogórki pokrój w drobna kostkę. Wszystkie składniki na sos wymieszaj, dodaj cebule i pokrojone w paseczki śledzie. Wymieszaj, posyp koperkiem. Wstaw na noc do lodówki.
Przygotowanie:
- Kroki:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!