Karpatka bez pieczenia
Karpatka bez pieczenia z groszkiem ptysiowym. To kolejna wersja ekspresowego ciasta bez pieczenia.
Szukasz pomysłu na pyszne i proste ciasto bez pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Wystarczy ugotować budyń i po przestudzeniu wymieszać go z ukręconym na puszystą masę masłem. Gotowy groszek ptysiowy dodatkowo ułatwia i przyspiesza wykonanie tego pysznego deseru.
Budyń można przygotować z gotowej mieszanki lub przygotować samodzielnie.
Karpatkę bez pieczenia można zrobić też na herbatnikach jak w tym przepisie: Karpatka bez pieczenia
Przygotowanie:
Budyń waniliowy : można użyć gotowej mieszanki ze sklepu lub przygotować samodzielnie.
Groszek ptysiowy- gotowy ze sklepu lub wcześniej upieczony.
Masło- dobrej jakości, min. 82%., musi być miękkie. Masło ucierasz na puszystą masę, można dodać 1 łyżkę cukru pudru. Do ukręconego masła stopniowo dodajesz zimny budyń i wszystko mieszasz.
Ciasto musi spędzić kilka godzin w lodówce.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Deser a’la tiramisu z crème pâtissière
Sprzęt
- 1 forma 24cm
- 1 garnek
- 1 mikser z misą
Składniki
- 200 g groszku ptysiowego
Masa
- 800 g mleka
- ⅓ szkl. cukru
- 200 g masła
- 2 szt. budynie waniliowe 2x 40g.
Przygotowanie
- Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia..
- Miękkie masło ukręć na puszystą masę. Stopniowo dodawaj zimny budyń. Miksuj do czasu połączenia się składników.
- Na spod formy wysyp połowę groszku ptysiowego, wylej masę, następnie wyłóż warstwę groszku. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przygotowanie:
- Etapy:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!