Karpatka bez pieczenia

Karpatka bez pieczenia

Karpatka bez pieczenia z groszkiem ptysiowym. To kolejna wersja ekspresowego ciasta bez pieczenia.

Karpatka bez pieczenia

Karpatka bez pieczenia

Karpatka bez pieczenia z groszkiem ptysiowym. To kolejna wersja ekspresowego ciasta bez pieczenia.

Szukasz pomysłu na pyszne i proste ciasto bez pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Wystarczy ugotować budyń i po przestudzeniu wymieszać go z ukręconym na puszystą masę masłem. Gotowy groszek ptysiowy dodatkowo ułatwia i przyspiesza wykonanie tego pysznego deseru.

Budyń można przygotować z gotowej mieszanki lub przygotować samodzielnie.

Karpatkę bez pieczenia można zrobić też na herbatnikach jak w tym przepisie: Karpatka bez pieczenia


Przygotowanie:

Budyń waniliowy : można użyć gotowej mieszanki ze sklepu lub przygotować samodzielnie.

Groszek ptysiowy- gotowy ze sklepu lub wcześniej upieczony.

Masło- dobrej jakości, min. 82%., musi być miękkie. Masło ucierasz na puszystą masę, można dodać 1 łyżkę cukru pudru. Do ukręconego masła stopniowo dodajesz zimny budyń i wszystko mieszasz.

Ciasto musi spędzić kilka godzin w lodówce.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Karpatka bez pieczenia

Ryż na słodko ze śliwkami

Zeppole di San Giuseppe

Crème pâtissière

Deser a’la tiramisu z crème pâtissière

Karpatka bez pieczenia

Karpatka bez pieczenia z groszkiem ptysiowym. To kolejna wersja ekspresowego ciasta bez pieczenia.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Karpatka bez pieczenia
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 15 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt

Sprzęt

  • 1 forma 24cm
  • 1 garnek
  • 1 mikser z misą

Składniki
  

  • 200 g groszku ptysiowego

Masa

  • 800 g mleka
  • szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 2 szt. budynie waniliowe 2x 40g.

Przygotowanie

  • Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia..
  • Miękkie masło ukręć na puszystą masę. Stopniowo dodawaj zimny budyń. Miksuj do czasu połączenia się składników.
  • Na spod formy wysyp połowę groszku ptysiowego, wylej masę, następnie wyłóż warstwę groszku. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Przygotowanie:

  • Etapy:
tagi ciasto bez pieczenia, groszek ptysiowy, karpatka, karpatka bez pieczenia
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!