Sernik bez sera z prażonymi jabłkami
Przygotujesz go z gęstych jogurtów greckich. Smak, wygląd, tekstura w 99% przypomina sernik. Ciężko odróżnić od klasyki. 🙂
Sernik świetnie się sprawdzi na różne okazje. Masa serowa jest kremowa, delikatnie słodka a maślane kruche wspaniale uzupełnia smak.
Ciasto można przygotować z owocami lub bez.
Sernik na jogurtach jest bardzo prosty w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Nie zapada się i nie pęka podczas pieczenia. Kruche jest delikatne, miękkie i rozpływa się w ustach.
Sernik bez sera?
Tak, jest to możliwe!!. Gęste jogurty greckie doskonale zastępują twaróg. Wystarczy wymieszać go z budyniem waniliowym, żółtkiem i białkiem i upiec na ulubionym spodzie.
Masa po upieczeniu jest aksamitna, delikatnie słodka i obłędnie pachnie wanilia. Ciężko odróżnić ją od klasycznej masy z twarogu.
Zawsze wybieram bardzo gęste jogurty greckie, które doskonale sprawdzają się do takich wypieków.
Przygotowanie:
- Zacznij od uprażenia jabłek. Muszą być zimne zanim dodasz je do ciasta.
- Składniki na kruche wymieszaj, możesz je schłodzić w lodówce ale nie jest to konieczne. Ciasto podziel na dwie części. Pierwsza użyj na spód, drugą na wierzch ciasta.
- Białko ubij na sztywna pianę. Jogurty wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodaj białka, następnie delikatnie wymieszaj.
- Masę przelej na przygotowany spód, dodaj jabłka, następnie ciasto kruche.
- Piecz około 50 min, w 180’C.
Użyj bardzo gęstego jogurtu greckiego( polecam firmy Temar “Greek Style)
Jabłka – użyj odmian twardych, które nie rozpadają się podczas smażenia.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 forma 24×24 cm
- 1 mikser z misą
- 1 średnia miseczka
Składniki
Kruche:
- 3 szt. żółtka
- 220 g masła
- 320 g mąki
- 100 g cukru
- ½ łyżeczki wanilii
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1020 g gęstego jogurtu greckiego 3x340g
- 2 op. budynie waniliowe 2x40g
- ⅓ szkl. cukru
- ½ łyżeczki wanilii
- 3 szt. białka
Dodatki:
- 3 szt. jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka solonego karmelu
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Przygotowanie
- Jabłka pokrój w kostkę, przełóż na patelnie. dodaj masło i cynamon, smaż przez 1 min. Dodaj sos solony karmel, wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
- Kruche: Wszystkie składniki wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części. Z pierwszej części zrób spód ciasta. Ciasto przełóż do formy i równo rozprowadź. Możesz podpiec ale nie jest to konieczne.( Po pieczeniu ciasto ostudź przed wyłożeniem masy serowej. )
- Masa serowa: Jogurty, cukier, wanilie i budynie dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną masę, dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj łopatkę. Masę przelej na przygotowany spód. Na masę wyłóż uprażone jabłka.
- Drugą część ciasta porozrywaj na małe kawałki i ułóż na jabłkach.
- Piecz około 50 min w 180'C
Film:
- przygotowanie:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!