Sernik bez sera z prażonymi jabłkami

Sernik bez sera z prażonymi jabłkami

Sernik bez sera z prażonymi jabłkami. Przygotujesz go z gęstych jogurtów greckich. Smak, wygląd, tekstura w 99% przypomina sernik.

Sernik bez sera z prażonymi jabłkami

Przygotujesz go z gęstych jogurtów greckich. Smak, wygląd, tekstura w 99% przypomina sernik. Ciężko odróżnić od klasyki. 🙂

Sernik świetnie się sprawdzi na różne okazje. Masa serowa jest kremowa, delikatnie słodka a maślane kruche wspaniale uzupełnia smak.

Ciasto można przygotować z owocami lub bez.

Sernik na jogurtach jest bardzo prosty w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Nie zapada się i nie pęka podczas pieczenia. Kruche jest delikatne, miękkie i rozpływa się w ustach.

Zobacz również

Seromakowiec
Seromakowiec, to ciasto dwa w jednym. Pyszny kremowy sernik i makowiec na spodzie z herbatników.
Sprawdź przepis
seromakowiec

Sernik bez sera?

Tak, jest to możliwe!!. Gęste jogurty greckie doskonale zastępują twaróg. Wystarczy wymieszać go z budyniem waniliowym, żółtkiem i białkiem i upiec na ulubionym spodzie.

Masa po upieczeniu jest aksamitna, delikatnie słodka i obłędnie pachnie wanilia. Ciężko odróżnić ją od klasycznej masy z twarogu.

Zawsze wybieram bardzo gęste jogurty greckie, które doskonale sprawdzają się do takich wypieków.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od uprażenia jabłek. Muszą być zimne zanim dodasz je do ciasta.
  2. Składniki na kruche wymieszaj, możesz je schłodzić w lodówce ale nie jest to konieczne. Ciasto podziel na dwie części. Pierwsza użyj na spód, drugą na wierzch ciasta.
  3. Białko ubij na sztywna pianę. Jogurty wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodaj białka, następnie delikatnie wymieszaj.
  4. Masę przelej na przygotowany spód, dodaj jabłka, następnie ciasto kruche.
  5. Piecz około 50 min, w 180’C.

Użyj bardzo gęstego jogurtu greckiego( polecam firmy Temar “Greek Style)

Jabłka – użyj odmian twardych, które nie rozpadają się podczas smażenia.

Sernik bez sera z prażonymi jabłkami

Przygotujesz go z gęstych jogurtów greckich. Smak, wygląd, tekstura w 99% przypomina sernik. Ciężko odróżnić od klasyki
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Sernik bez sera z prażonymi jabłkami
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma 24×24 cm
  • 1 mikser z misą
  • 1 średnia miseczka

Składniki
  

Kruche:

  • 3 szt. żółtka
  • 220 g masła
  • 320 g mąki
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki wanilii
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1020 g gęstego jogurtu greckiego 3x340g
  • 2 op. budynie waniliowe 2x40g
  • szkl. cukru
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 3 szt. białka

Dodatki:

  • 3 szt. jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka solonego karmelu
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie

  • Jabłka pokrój w kostkę, przełóż na patelnie. dodaj masło i cynamon, smaż przez 1 min. Dodaj sos solony karmel, wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  • Kruche: Wszystkie składniki wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części. Z pierwszej części zrób spód ciasta. Ciasto przełóż do formy i równo rozprowadź. Możesz podpiec ale nie jest to konieczne.
    ( Po pieczeniu ciasto ostudź przed wyłożeniem masy serowej. )
  • Masa serowa: Jogurty, cukier, wanilie i budynie dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną masę, dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj łopatkę. Masę przelej na przygotowany spód. Na masę wyłóż uprażone jabłka.
  • Drugą część ciasta porozrywaj na małe kawałki i ułóż na jabłkach.
  • Piecz około 50 min w 180'C

Film:

  • przygotowanie:
tagi ciasto z jabłkami, jabłka, sernik, sernik bez sera, sernik z owocami

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!