piernik z pomidorami

Piernik z pomidorami

Piernik z pomidorami, to pyszne ciasto, które z łatwością przygotujesz na świeta.

Piernik z pomidorami

Piernik z pomidorami, to klasyczna wersja dobrze wam znanej wersji bez glutenu i jajek ( przepis).

Ciasto wychodzi wilgotne, miękkie i bardzo aromatyczne. Możesz je przygotować na dowolnej mące pszennej lub orkiszowej.

Nie musi leżakować jak piernik staropolski, zaraz po upieczeniu można go jeść. Jeżeli przekładasz go masami, musi postać w lodowca kilka godzin aby masa zgęstniała.

Zobacz również

Seromakowiec
Seromakowiec, to ciasto dwa w jednym. Pyszny kremowy sernik i makowiec na spodzie z herbatników.
Sprawdź przepis
seromakowiec

Czym przekładać piernik?

Do przełożenia możesz użyć gęstego dżemu z czarnej porzeczki, z wiśni lub żurawinowego.

Świetnie się też sprawdzi masa grysikowa lub krem budyniowy.

Po przełożeniu piernik musi być schłodzony aby masa zgęstniała.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania masy pomidorowej. W blenderze zblenduj pomidory, banana, miód i olej.
  2. Suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj masę pomidorową. Dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż do keksówki. Piecz około 45-50 min. w 180’C.
  4. W czasie pieczenia ciasta przygotuj masę grysikową.
  5. Po ostudzeniu ciasto przetnij na trzy części.
  6. Pierwszy placek posmaruj powidłami, przełóż drugim plackiem, na który wyłóż masę grysikową, na koniec ostatnia część. Wstaw do lodówki.
  7. Zimne ciasto polej rozpuszczoną czekoladą.

Piernik z pomidorami

Piernik z pomidorami, to pyszne ciasto, które z łatwością przygotujesz na świeta.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
piernik z pomidorami
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Danie ciasto
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 blender
  • 1 misa
  • 1 forma do pieczenia ( 11x24cm)
  • 1 łyżka lub szpatułka silikonowa

Składniki
  

  • 400 g mąki orkiszowej
  • 300 g pomidorów z puszki gęsta część
  • 1 szt. banan
  • 150 g miodu
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 125 g oleju rzepakowego
  • 1 op. przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa grysikowa

  • 200 g mleka
  • 40 g cukru
  • 80 g masła
  • ½ łyżeczki wanilii

dodatki

  • 1 słoik powideł śliwkowych

Polewa

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie

Ciasto:

  • Pomidory, banan, miód, olej zblenduj na gładko.
  • Suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj masę pomidorową. dokładni wymieszaj.
  • Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 45-50 min. Do suchego patyczka. Ostudź.

Masa grysikowa

  • Wyjmij masło z lodówki aby było miękkie. Masło musi być minimum 82%.Mleko zagotuj z cukrem i wanilią, następnie dodaj kasze. Gotuj aż kasza zgęstnieje. Przykryj masę folią spożywczą w kontakcie. Odstaw do wystygnięcia. Masa musi być zimna. W czasie gotowania mieszaj kasze aby nie powstały grudki. Do gotowania wybierz garnek, w którym kasza się nie przypali. Masło ukręć na puszystą masę. Stopniowo dodawaj kaszę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przełożenie ciasta

  • Piernik przetnij na trzy części. Pierwszy placek ( spód) posmaruj powidłami, przełóż plackiem, na to wyłóż masę grysikową, na to ostatni placek. Zawiń w papier, włóż do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc.
    Wyjmij ciasto z lodówki, polej rozpuszczoną czekolada.
tagi Boże Narodzenie, piernik, piernik z pomidorami, powidła śliwkowe

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!