karmelizowane orzechy

Karmelizowane orzechy

Karmelizowane orzechy, to slodka przekąska, którą przygotujesz w 15 min.

Karmelizowane orzechy

Karmelizowane orzechy, to pyszna przekąska, którą przygotujesz w 15 min.

Słodkie orzechy, to doskonały pomysł na jadalny prezent. Wystarczy zapakować je do ozdobnego woreczka lub słoiczka i prezent gotowy.

Gotowe orzechy są delikatnie chrupiące i słodkie. Możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku przez około miesiąc. Gwarantuje, tak długo nie będą leżeć.

Zobacz również

Gwiazda drożdżowa
Gwiazda drożdżowa Jesteśmy w okresie przedświątecznym, wiec musi pojawić się drożdżowe z makiem. Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie świat.
Sprawdź przepis
Gwiazda drożdżowa

Jakie orzechy?

Możesz przygotować mix orzechów jak u mnie lub oddzielnie. Wykorzystaj co masz w domu i eksperymentuj.

Podczas karmelizowania możesz dodać aromat lub przyprawy aby podkręcić smak.

Przygotowanie:

  1. Na patelni wymieszaj wodę cukier i cynamon.
  2. Dodaj orzechy, wymieszaj.
  3. Podczas gotowania cały czas mieszaj
  4. Woda stopniowo się zredukuje i zgęstnieje. Ostatni etap dzieje się szybko, dlatego ważne jest mieszanie aby nic nie przypalic.
  5. Jak cukier się skrystalizuje i oblepi orzechy, możesz je przesypać na papier.
  6. Pozostawiając orzechy na patelni i ponownie je ogrzewając, cukier sie rozpuści i zamieni sie w karmel. Po ostygnięciu orzechy będą błyszczące, twarde i chrupiące.

Nie wyrzucaj cukru, który zostanie na patelni. Użyj go do ciast lub ciasteczek.

Karmelizowane orzechy

Karmelizowane orzechy, to pyszna przekąska, którą przygotujesz w 15 min.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
karmelizowane orzechy
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Danie Przekąski
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 patelnia

Składniki
  

  • 1 szkl. wody
  • ½ szkl. cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • po 50 g  laskowe, nerkowce, ziemne, włoskie
  • 100 g migdały

Przygotowanie

  • Na patelni wymieszaj wodę, cukier i cynamon, następnie dodaj orzechy. Ciągle mieszaj – syrop zacznie gęstnieć i ostatecznie się skrystalizuje. Gotowe orzechy przesyp na papier aby ostygły.
tagi karmelizowane orzechy, migdały, nerkowce, orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!