śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to wersja de lux śledzi w pomidorach. Mają dodatek śliwek i ogórka i cynamonu, który super podkręca smak. Delikatnie słodkie i bardzo aromatyczne. Można je pokroić w cienkie paseczki lub przygotować koreczki, które będą świetną propozycją na przekąskę na imprezy.

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to wersja de lux śledzi w pomidorach. Mają dodatek śliwek i ogórka i cynamonu, który super podkręca smak. Delikatnie słodkie i bardzo aromatyczne. Można je pokroić w cienkie paseczki lub przygotować koreczki, które będą świetną propozycją na przekąskę na imprezy.



śledzie po kaszubsku

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

20 min + 2-3 godz. na moczenie śledzi

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 750g śledzi
  • 1 łyżki octu 10%
  • 4 cebule
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 5 suszonych śliwek
  • 1 średni kiszony ogórek
  • przyprawy: zmielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 listek laurowy, 1/2 łyżeczki mielonego ziela ang.
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 8 śliwek suszonych
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • woda

Przygotowanie


  • Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na 2-3 godziny. 
  • Śledzie pokrój na mniejsze kawałeczki lub zostaw całe płaty jak chcesz zrobić koreczki. Śliwki pokrój w cienkie paseczki, ogórka w drobną kostkę. 
  • Do pokrojonej cebuli dodaj olej i trochę wody. Smaż pod przykryciem aż będzie miękka.
  • Dodaj ocet, wymieszaj i smaż przez min.
  • Następnie dodaj pozostałe składniki. Dodaj troszkę wody. Wymieszaj i smaż jeszcze chwilkę.  Odstaw do ostygnięcia. 
  • Zimna cebule dodaj do śledzi. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *