Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami tradycyjne danie na Wigilie. Ma piękny kolor, jest bardzo aromatyczny i pyszny. Dodatek uszek z kapustą super podkreśla i uzupełnia jego smak. Małe uszka w barszczu to przysmak dla małych i dorosłych.

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami tradycyjne danie na Wigilie. Ma piękny kolor, jest bardzo aromatyczny i pyszny. Dodatek uszek z kapustą super podkreśla i uzupełnia jego smak. Małe uszka w barszczu to przysmak dla małych i dorosłych.



Barszcz czerwony z uszkami

szczegóły:

Porcje

szt.

Czas przygotowania

60 min

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Barszcz czerwony na zakwasie z tego przepisu (klik)
  • Ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • około 200 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • Farsz:
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól , pieprz, oregano, czosnek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • słoik 90ml kapusty kiszonej
  • Dodatkowo:
  • Woda do gotowania
  • Duży garnek
  • Sól do gotowania
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie :


Podejrzyj w nowej zakładce

* Zacznij od obrania pieczarek. Następnie zetrzyj je na tarce, to samo zrób z cebulą i czosnkiem.
* Jeżeli kapusta jest kwaśna, musisz ją wcześniej wymoczyć. Odciśnij nadmiar wody i pokrój drobno.
* Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki cebulę , czosnek, przyprawy. Smaż aż pieczarki zmiękną i cała woda odparuje, następnie dodaj kapustę, koncentrat. Smaż dalej pod przykryciem. Mieszaj w czasie smażenia aby się kapusta nie przypaliła.

* Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj aż masa będzie miękka i elastyczna. W razie potrzeby dodaj wody.
!! Ciasto dobrze wyrobione nie potrzebuje dodatkowej mąki w czasie wałkowania.

* Ciasto rozwałkuj na grubość, która Ci odpowiada. Wytnij małe kółka. Do każdego kołka wkładaj po około 1/2 łyżeczki farszu, dokładnie sklej brzegi,  następnie połącz dwa końce tworząc jakby pierścionek.
* W garnku zagotuj wodę z solą, wrzuć kilka pierogów. Jak wypłyną odczekaj jeszcze minutę. Są gotowe.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz