Powidła śliwkowe bez mieszania
Powidła śliwkowe bez mieszania. Wymagają długiego gotowania, ale dzięki temu w ciągu jednego dnia powidła są gotowe. Powidła nie wymagają stania przy kuchni, wystarczy, że masz dobry garnek, który nie przypali owoców.
szczegóły:
Porcje
1
Czas przygotowania
12 godz.
Czas gotowania
5,5 godz.
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
Przygotowanie
- Śliwki przełóż do garnka, warstwowo zasyp cukrem, dodaj ocet. Odstaw na 12 godz..
- Zagotuj, zmniejsz ogień aby gotowały się bardzo delikatnie. Gotuj 5,5 godz. W czasie gotowania nie mieszaj.
- Po około 4 godz. zbierz nadmiar soku.
- Po 5godz można śliwki zamieszać. Przełóż do słoików, pasteryzuj przez 10 min. w temp około 90’C.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!