Powidła śliwkowe bez mieszania

Powidła śliwkowe bez mieszania

Powidła śliwkowe bez mieszania. Wymagają długiego gotowania, ale dzięki temu w ciągu jednego dnia powidła są gotowe. Powidła nie wymagają stania przy kuchni, wystarczy, że masz dobry garnek, który nie przypali owoców.
Ocena: -
Sylwia
Komentarze: 0
05/08/2022


Powidła śliwkowe bez mieszania

Powidła śliwkowe bez mieszania. Wymagają długiego gotowania, ale dzięki temu w ciągu jednego dnia powidła są gotowe. Powidła nie wymagają stania przy kuchni, wystarczy, że masz dobry garnek, który nie przypali owoców.


Powidła śliwkowe bez mieszania

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

12 godz.

Czas gotowania

5,5 godz.

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 5kg śliwek ( waga bez pestek)
  • 800g-1 kg cukru
  • 3 łyżki octu

Przygotowanie


  • Śliwki przełóż do garnka, warstwowo zasyp cukrem, dodaj ocet. Odstaw na 12 godz..
  • Zagotuj, zmniejsz ogień aby gotowały się bardzo delikatnie. Gotuj 5,5 godz. W czasie gotowania nie mieszaj.
  • Po około 4 godz. zbierz nadmiar soku.
  • Po 5godz można śliwki zamieszać. Przełóż do słoików, pasteryzuj przez 10 min. w temp około 90’C.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Śledź mnie na IG