Powidła śliwkowe bez mieszania

Powidła śliwkowe bez mieszania

Powidła śliwkowe bez mieszania. Wymagają długiego gotowania, ale dzięki temu w ciągu jednego dnia powidła są gotowe. Powidła nie wymagają stania przy kuchni, wystarczy, że masz dobry garnek, który nie przypali owoców.

Powidła śliwkowe bez mieszania

Powidła śliwkowe bez mieszania. Wymagają długiego gotowania, ale dzięki temu w ciągu jednego dnia powidła są gotowe. Powidła nie wymagają stania przy kuchni, wystarczy, że masz dobry garnek, który nie przypali owoców.


Powidła śliwkowe bez mieszania

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

12 godz.

Czas gotowania

5,5 godz.

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 5kg śliwek ( waga bez pestek)
  • 800g-1 kg cukru
  • 3 łyżki octu

Przygotowanie


  • Śliwki przełóż do garnka, warstwowo zasyp cukrem, dodaj ocet. Odstaw na 12 godz..
  • Zagotuj, zmniejsz ogień aby gotowały się bardzo delikatnie. Gotuj 5,5 godz. W czasie gotowania nie mieszaj.
  • Po około 4 godz. zbierz nadmiar soku.
  • Po 5godz można śliwki zamieszać. Przełóż do słoików, pasteryzuj przez 10 min. w temp około 90’C.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *