Pierniczki reniferki

Pierniczki reniferki

Pierniczki reniferki. Pieczenie pierników to punkt obowiązkowy przed każdym Bożym Narodzeniem. Ta wersja jest ekspresowa nie wymaga długiego leżakowania ciasta. Wystarczy godzina aby cieszyć się cudownym smakiem mięciutkich i aromatycznych ciasteczek.

Pierniczki reniferki



Pierniczki reniferki

szczegóły:

Porcje

20-25 szt

Czas przygotowania

20 min + czas na dekorowanie

Czas gotowania

15 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 110g maki owsianej bg
  • 110g maki gryczanej jasnej
  • 50g maki z tapioki ( lub ziemniaczanej )
  • 50g ryżowej
  • 1/2 szkl. korzennego syropu dyniowego ( domowy)
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka łusek babki jajowatej
  • 50g masła klarowanego ( rozpuszczonego)
  • 1 łyżka pdpbg
  • 1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki wymieszaj. Wstaw do lodówki na 10 min. Włącz piekarnik na 180’C.
  • Ciasto jest mięciutkie i super się wałkuje. Podczas wałkowania posypałam mąka ryżowa aby się nie kleiło do walka i deski.
  • Wycięte pierniki wstaw do piekarnika na około 10-15min.

Do dekoracji użyłam czekolady białej i gorzkiej. Na lukier przyklejałam noski.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz