Tarta z bobem i kurkami

Tarta z bobem i kurkami

Tarta z bobem i kurkami, z dodatkiem ciecierzycy, soczystych pomidorów koktajlowych i sosu śmietanowo-serowego. Pyszne danie, które z łatwością przygotujesz na obiad czy kolację.

Tarta z bobem i kurkami

Tarta z bobem i kurkami, z dodatkiem ciecierzycy, soczystych pomidorów koktajlowych i sosu śmietanowo-serowego. Pyszne danie, które z łatwością przygotujesz na obiad czy kolację. Jak nie chcesz robić ciasta możesz kupić ciasto francuskie. Tarta to świetny sposób na czyszczenie lodówki czy zamrażalki z zalegających produktów. Z takiego czyszczenia zawsze powstają pyszne danie, wiec polecam eksperymenty.



Tarta z bobem i kurkami

szczegóły:

Porcje

1 szt.

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Ciasto:
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. wody
  • szczypta soli, pieprzu, czosnku
  • 1/2 łyżeczki drożdży
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g masła
  • Farsz:
  • około1/2 szkl. gotowanych kurek
  • około 2/3 szkl. ugotowanego bobu
  • 80g ugotowanej ciecierzycy
  • cebula
  • kawałek pora
  • masło klarowane do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, harrisa, czosnek, papryka słodka
  • 5-8 szt pomidorków koktajlowych
  • tarta mozarella 1/2 op.
  • sos:
  • 200ml śmietany
  • 1 jajko

Przygotowanie


  • Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie rozwałkuj. Ciasto przełóż do formy do pieczenia ( 31x21cm).
  • Farsz: cebule, pora pokrój i podsmaż na maśle. Następnie dodaj kurki, bób, ciecierzycę i  przyprawy, smaż przez 5 min., mieszaj aby nie przypalić składników.  Przełóż na przygotowane ciasto, posyp mozarella, ułóż pokrojone pomidorki. Całość zalej śmietanką wymieszaną z jajkiem.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na około 25-30 min. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.