wrapy owsiane z kalafiorem bbq

Tortille owsiane z kalafiorem bbq

Domowe tortille owsiane z kalafiorem BBQ. Tortille są owsiane, bez glutenu, maja krótki skład. Wyszły mięciutkie, elastyczne i bardzo aromatyczne. Do środka dałam domowy ketchup z cukinii, sałatę, pomidor, ogórek i kalafiora BBQ.

Tortille owsiane z kalafiorem bbq



tortille owsiane z kalafiorem bbq

szczegóły:

Porcje

6 szt

Czas przygotowania

30 min

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1 średni kalafior
  • Masa:
  • 3/4 szkl.mleka roślinnego
  • 1/4 szkl. wody
  • 3/4 szkl. maki z ciecierzycy
  • 2-3 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • papryka słodka, pieprz, harrisa
  • Sos BBQ
  • 1 cały ketchup
  • 1/4 szkl. wody
  • 2-3 lyzki dowolnego slodzidła
  • 2 lyzki octu jabłkowego
  • szczypta ostrej papryki, harrisy
  • 2 lyzki sosu sojowego bez glutenu
  • 1/2 łyżeczki czosnku suszonego
  • 1 łyżka musztardy
  • sol i pieprz do smaku
  • Wrapy 6 szt. przepis we wcześniejszym poście.

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki sosu wymieszaj i gotuj przez 10 min na małym ogniu.
  • Kalafior podziel na mniejsze kawałki.
  • Wszystkie składniki wymieszaj. Kawałki kalafiora pojedynczo maczaj w masie i układaj na papierze do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika na 20min.
  • Upieczone kawałki kalafiora delikatnie oblej w sosie BBQ. ( wyjmowałam pojedynczo i wkładałam do garnuszka z sosem).
  • Posyp sezamem i następnie wstaw do piekarnika na 20 min.
  • Wrapy owsiane podgrzej na patelni, posmaruj ketchupem, dodaj pozostałe składniki. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz