Kotlety z soczewicy i pieczarek

Kotlety z soczewicy i pieczarek

Kotlety z soczewicy i pieczarek z dodatkiem lekkiej surówki. Pomysł na pyszny roślinny obiad. Do zrobienia kotletów wykorzystasz warzywa z rosołu, dzięki czemu nic nie wyrzucisz. Kotlety są mięciutkie i wykorzystasz je nie tylko do sałatek.

Kotlety z soczewicy i pieczarek



Kotlety z soczewicy i pieczarek

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Warzywa z rosołu: cebula., 2 marchewki, seler, pietruszka
  • 1/3 szkl. czerwonej soczewicy,
  • 500 g pieczarek
  • cebula
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej i owsiana,
  • 2 łyżki płatków owsianych bg,
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • ulubione przyprawy
  • Sałatka : mix sałat , ogórek kiszony, pomidor, cebula czerwona, pestki słonecznika, sos miodowo-musztardowy

Przygotowanie


  • Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Pieczarki obierz i drobno pokrój. Pokrojoną cebulę smaż przez 1 min. na oleju, dodaj pieczarki i przyprawy ( sól, oregano, czosnek, pieprz). Smaż aż odparuje cała woda a pieczarki będą miękkie.
  • Wszystkie składniki przełóż do blendera. Masa musi być gęsta. Uformuj małe kotleciki i usmaż na oleju.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz