Kotlety mielone z kaszą gryczaną i buraczkami

Kotlety mielone z kaszą gryczaną i buraczkami

Kotlety mielone z kaszą gryczaną i buraczkami. Klasyka, którą każdy lubi. Soczyste kotleciki, słodkie buraczki i zdrowa kasza gryczana.

Kotlety mielone z kaszą gryczaną i buraczkami



Kotlety mielone z kaszą gryczaną i buraczkami

szczegóły:

Porcje

12 szt

Czas przygotowania

15 min + 1 godz.

Czas gotowania

40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 0,5 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 szkl. wody
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, kurkuma, słodka papryka, przyprawa do mielonych, suszona cebula, kumin
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyż. mielonego siemienia lnianego lub jajko

Przygotowanie


  • Kaszę przelej gorąca woda. Zalej 1 szkl. wody, gotuj aż kasza wchłonie cała wodę. Po ugotowaniu zblenduj na gładko.
  • Kasze, mięso i pozostałe składniki wymieszaj. Odstaw na 1 godz. do lodówki. Z mięsa uformuj kotlety. Przed smażeniem obtocz je w mące.
  • Kasze gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcja.
  • Buraczki 2 duże – ugotowane i starte na tarce. Przed podaniem podsmaż na 1 łyżce oleju. Dodaj sól i pieprz do smaku. .
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz