Muffinki piernikowe z kremem czekoladowym

Muffinki piernikowe z kremem czekoladowym

Muffinki piernikowe z kremem czekoladowym i dżemem truskawkowym. Ekspresowe w wykonaniu, zawsze wychodzą i fantastycznie smakują. Prosty i pyszny deser, który z łatwością przygotujesz.

Muffinki piernikowe z kremem czekoladowym

Muffinki piernikowe z kremem czekoladowym i dżemem truskawkowym. Ekspresowe w wykonaniu, zawsze wychodzą i fantastycznie smakują. Prosty i pyszny deser, który z łatwością przygotujesz.



Muffinki piernikowe z kremem czekoladowym

szczegóły:

Porcje

5-6 szt

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

35 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 175 ml wody
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 80g cukru
  • 1500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • Ganache:
  • 60g śmietanki 30%
  • 100g mlecznej czekolady
  • Dodatki:
  • dżem truskawkowy ( możesz użyć dowolnego gęstego dżemu)

Przygotowanie


  • Śmietankę razem z czekoladą podgrzewaj i mieszaj aż masa będzie gładka i lśniąca. Odstaw do wystygnięcia, następnie wstaw do lodówki aby zgęstniała.  Gęstą masę przełóż do miksera i następnie miksuj na wysokich obrotach aby masę napowietrzyć. Masą zwiększy swoją objętość i będzie kremowa. Przełóż ja do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką i wyciśnij na zimne babeczki
  • Wszystkie składniki wymieszaj.
  • Masę przełóż do foremek na 2/3 wys. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’c na około 20 min.
  • W każdej babeczce zrób zagłębienie, następnie szprycą wciśnij dżem. 
  • Babeczki trzymaj w lodówce. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz