Bigos z mięsem

Bigos z mięsem

Bigos z mięsem. To potrawa obowiązkowa na zimowy i świąteczny obiad. Dodatek śliwek, grzybów i wina super podkręca jego smak. Gotowany przez dwa dni aby wydobyć smak i aromat. Kapusta i mięso jest bardzo miękkie, rozpływa się w ustach. Przygotowanie jest bardzo proste ale wymaga czasu i cierpliwości.

Bigos z mięsem

Bigos z mięsem. To potrawa obowiązkowa na zimowy i świąteczny obiad. Dodatek śliwek, grzybów i wina super podkręca jego smak. Gotowany przez dwa dni aby wydobyć smak i aromat. Kapusta i mięso jest bardzo miękkie, rozpływa się w ustach. Przygotowanie jest bardzo proste ale wymaga czasu i cierpliwości.



Bigos z mięsem

szczegóły:

Porcje

1 szt.

Czas przygotowania

30 min

Czas gotowania

5 godzin

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g kapusty kiszonej z tego przepisu klik
  • * 1/2 główki średniej białej kapusty ( może być cała jak się zmieści)
  • 2 małe cebule
  • Woda
  • 4-5 łyżek oleju
  • Pieprz, sól, liść laurowy, ziele ang. czosnek suszony, jałowiec
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kostki warzywnej- domowej
  • grzyby suszone – dowolna ilość
  • Marchewka, por, seler, pietruszka+ natka
  • Suszone śliwki
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 300 g karkówki
  • kawałek kiełbasy jałowcowej
  • kawałek boczku wędzonego
  • 1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie :


Podejrzyj w nowej zakładce

* Grzyby gotuj przez 20 min, następnie pokrój w cienkie paski.
* Mięso pokrój w grubszą kostkę.
* Białą kapustę pokrój drobno.
* Cebule i czosnek pokrój, dodaj pokrojony boczek i kiełbasę i smaż wszystko aż mięso się zarumieni. Przełóż do garnka.
* Na patelni po cebuli usmaż karkówkę i łopatkę, następnie przełóż do garnka.
* Do głębokiego garnka z mięsem dodaj kapustę kiszoną i słodką, pokrojone warzywa, grzyby, śliwki wino, przyprawy, olej, wodę z grzybów ( uważaj z ilością, kapusta ma być gęsta).
* Gotuj pod przykryciem około 2-3 godz. na małym ogniu, mieszaj co jakiś czas. Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw. Odstaw do wystygnięcia.
* Na drugi dzień gotuj kolejne 2 godziny.
* Jak kapusta będzie miękka, danie jest gotowe.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *