Drożdżówki z budyniem i truskawkami
Drożdżówki z budyniem i truskawkami, to pozycja obowiązkowa czerwcowych wypieków. Bułeczki obłędnie pachną, są miękkie i rozpływają się w ustach.
Bułeczki drożdżowe są bardzo proste w przygotowaniu, długo są miękkie, bo nawet 3-4 dni. Czerwiec, to początek pysznych wypieków drożdżowych z owocami. bułeczki można przygotować z malinami, borówkami, jagodami, jabłkiem. W każdej wersji są pyszne i będą doskonałą słodką przekąską dla małych i dużych.
Jak nie lubisz budyniu, możesz dodać twaróg wymieszany z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny. Z samymi owocami też są pyszne, wiec dopasuj wersje do takiej, jak lubisz.
Bułeczki można polać lukrem, posypać cukrem pudrem.
Jak przygotować idealne drożdżowe?
Używaj świeżych składników i trzymaj się proporcji.
Ciasto można przygotować na kilka sposobów, ja najczęściej robię takie wersje:
1. Jak w opisie poniżej- rozpuszczam masło i mleko ( nie można zagotować, ma być ciepłe) i dodaję do pozostałych składników.
2. W misie wyrabiam wszystkie składniki ( bez masła), jak ciasto zrobi się elastyczne dodaj stopniowo miękkie masło. Wyrabiam ciasto do połączenia się składników.
3. Wersja 1 lub 2 i dodaję same jajka ukręcone z cukrem..

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Sprzęt
- 1 robot z misą
- 1 stolnica
- 1 waga
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki
- 85 g masła
- 200 g mleka
- ½ łyżeczki wanilii
- 7 g suchych drożdży
- 2 szt jajka
- ⅓ szkl. cukru
Budyń:
- ½ szt budyń 1/12 opakowania 20g
- 150 ml mleka
Lukier
- ¼ szkl cukru pudru
- 1 szt sok z cytryny
Dodatki
- ¼ szkl. mleka do posmarowania bulek lub 1 rozmącone jajko
- 1 op. płatków migdałowych
- 200 g truskawek
Przygotowanie
- Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przykryj folią spożywcza w kontakcie. odstaw do wystygnięcia.
- Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę ( jak jest ciepło, to około 30 min). Ciasto przełóż na deskę, delikatnie obsypaną mąką, następnie podziel na 9-12 części, z każdej uformuj kulkę.
- Za pomocą szklanki/ butelki odciśnij dołek w każdej z kulek, do którego włóż po łyżce budyniu. Na wierzch ułóz truskawki pokrojone w plastry/ ćwiartki lub połówki.
- Brzegi bułeczek posmaruj mlekiem i posyp migdałami.
- Włącz piekarnik na 200'C.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 20 min. , temp. 180'C.
- Do cukru dodawaj stopniowo sok, lukier ma lejący ale nie rzadki.
- Ostudzone bułeczki polej lukrem
Film:
- Kroki:
Robię dzisiaj. Uwielbiam takie bułeczki.
Są przepyszne i każdemu smakują.
Będę robić!!
Daj znać jak wyszły
Wczoraj robiłam. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo tak szybko zniknęły:)
Dzisiaj robi kolejne z podwójnej porcji..
Wow!!wspaniała wiadomość.