drożdżówki z budyniem i truskawkami

Drożdżówki z budyniem i truskawkami

Drożdżówki z budyniem i truskawkami, to pozycja obowiązkowa czerwcowych wypieków. Bułeczki obłędnie pachną, są miękkie i rozpływają się w ustach.

Drożdżówki z budyniem i truskawkami

Drożdżówki z budyniem i truskawkami, to pozycja obowiązkowa czerwcowych wypieków. Bułeczki obłędnie pachną, są miękkie i rozpływają się w ustach.

Bułeczki drożdżowe są bardzo proste w przygotowaniu, długo są miękkie, bo nawet 3-4 dni. Czerwiec, to początek pysznych wypieków drożdżowych z owocami. bułeczki można przygotować z malinami, borówkami, jagodami, jabłkiem. W każdej wersji są pyszne i będą doskonałą słodką przekąską dla małych i dużych.

Jak nie lubisz budyniu, możesz dodać twaróg wymieszany z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny. Z samymi owocami też są pyszne, wiec dopasuj wersje do takiej, jak lubisz.

Bułeczki można polać lukrem, posypać cukrem pudrem.

Jak przygotować idealne drożdżowe?

Używaj świeżych składników i trzymaj się proporcji.
Ciasto można przygotować na kilka sposobów, ja najczęściej robię takie wersje:
1. Jak w opisie poniżej- rozpuszczam masło i mleko ( nie można zagotować, ma być ciepłe) i dodaję do pozostałych składników.
2. W misie wyrabiam wszystkie składniki ( bez masła), jak ciasto zrobi się elastyczne dodaj stopniowo miękkie masło. Wyrabiam ciasto do połączenia się składników.
3. Wersja 1 lub 2 i dodaję same jajka ukręcone z cukrem..

Zobacz również

Chałka z kruszonką
Chałka z kruszonką to smak dzieciństwa. Puszyste, delikatne słodkie ciasto zaplecione w warkocz to smak, którego się nie zapomina i chętnie się do niego wraca.
Sprawdź przepis
Chałka z kruszonka

Drożdżówki z budyniem i truskawkami

Drożdżówki z budyniem i truskawkami, to pozycja obowiązkowa czerwcowych wypieków. Bułeczki obłędnie pachną, są miękkie i rozpływają się w ustach.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
drożdżówki z budyniem i truskawkami
Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 10 szt

Sprzęt

  • 1 robot z misą
  • 1 stolnica
  • 1 waga

Składniki
  

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki
  • 85 g masła
  • 200 g mleka
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 szt jajka
  • szkl. cukru

Budyń:

  • ½ szt budyń 1/12 opakowania 20g
  • 150 ml mleka

Lukier

  • ¼ szkl cukru pudru
  • 1 szt sok z cytryny

Dodatki

  • ¼ szkl. mleka do posmarowania bulek lub 1 rozmącone jajko
  • 1 op. płatków migdałowych
  • 200 g truskawek

Przygotowanie

  • Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przykryj folią spożywcza w kontakcie. odstaw do wystygnięcia.
  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę ( jak jest ciepło, to około 30 min). Ciasto przełóż na deskę, delikatnie obsypaną mąką, następnie podziel na 9-12 części, z każdej uformuj kulkę.
  • Za pomocą szklanki/ butelki odciśnij dołek w każdej z kulek, do którego włóż po łyżce budyniu. Na wierzch ułóz truskawki pokrojone w plastry/ ćwiartki lub połówki.
  • Brzegi bułeczek posmaruj mlekiem i posyp migdałami.
  • Włącz piekarnik na 200'C.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 20 min. , temp. 180'C.
  • Do cukru dodawaj stopniowo sok, lukier ma lejący ale nie rzadki.
  • Ostudzone bułeczki polej lukrem

Film:

  • Kroki:
tagi bułeczki drożdzowe, drożdżówki z truskawkami, truskawki

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

8 komentarzy

  1. Wczoraj robiłam. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo tak szybko zniknęły:)
    Dzisiaj robi kolejne z podwójnej porcji..5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!