Ciasto jogurtowe z truskawkami
Ciasto jogurtowe z truskawkami, jest pyszne, wilgotne i mocno truskawkowe. To pozycja obowiązkowa w krótkim sezonie truskawkowym.
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie wymaga użycia sprzętów ( jak nie masz lub nie chcesz użyć). Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne od oleju i masła. Długo utrzymuje świeżość.
W zależności od sezonu możesz zmieniać owoce. Jak nie masz dostępu do świeżych owoców, to możesz użyć mrożone.
Ciasto jogurtowe z truskawkami świetnie się sprawdzi o każdej porze i na rożne okazje. Jest świetnym dodatkiem do kawy, czy herbaty. To pyszny deser, który umili letnie podwieczorki.
Jogurtowe bez zakalca? To bardzo proste:
Wyjmij składniki z lodówki aby się ogrzały.
Składniki odmierzaj i postępuj zgodnie z opisem.
Ciasto jogurtowe wyjdzie wilgotne i puszyste, bez zakalca. Wilgoć zapewnia olej, a masło nadaje super maślany smak.
Przygotowanie:
1.Zacznij od ukręcenia jajek z cukrem. Trwa to kilka minut. Masa ma być gęsta, lśniąca i dobrze napowietrzona.
2. Następnie dodaj mokre składniki: olej rzepakowy, rozpuszczone masło, jogurt grecki, wanilię. Delikatnie wymieszaj aby połączyć składniki.
3. Kolejny etap to dodanie mąki i proszku do pieczenia. Ponownie wymieszaj aby połączyć składniki.
4. Masę przełóż do formy, na wierzch wyłóż owoce.
Owoce możesz zmieniać w zależności od sezonu.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 robot z misą
- 1 forma do pieczenia 24×24 cm
Składniki
- 3 szt. jajka
- ⅔ szkl. cukier
- 150 g jogurtu greckiego
- 100 g oleju rzepakowego
- 60 g masła
- 1 łyzka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wanilii
- 430 g mąki
Dodatki:
- 200-300 g truskawek
- 1 łyzka cukier puder do posypania
- 1 łyżka płatki migdałów
Przygotowanie
- Ważne: składniki musza mieć temperaturę pokojową.
- Rozgrzej piekarnik do 180'c.
- Masło rozpuść, ostudź.
- Jajka ukręć z cukrem na puszysta masą. Dodaj olej, masło, jogurt, delikatnie wymieszaj. W czasie mieszania dodaj wanilie. Następnie dodaj mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. wymieszaj aby połączyć składniki.
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj. Na wierzch wyłóż truskawki, posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz 40 min. w 180'C.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film;
- Przygotowanie
Wstawiony do piekarnika. Nie mogę się doczekać 🙂
I jak wyszło?
Prosty przepis!! Myślę, że sobie z nim poradzę:)
Na 100%. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.
Jakie to było dobre!!!! Dziękuję za inspiracje.
Cieszę sie, że smakowało.