ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami, jest pyszne, wilgotne i mocno truskawkowe.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami, jest pyszne, wilgotne i mocno truskawkowe. To pozycja obowiązkowa w krótkim sezonie truskawkowym.

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie wymaga użycia sprzętów ( jak nie masz lub nie chcesz użyć). Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne od oleju i masła. Długo utrzymuje świeżość.

W zależności od sezonu możesz zmieniać owoce. Jak nie masz dostępu do świeżych owoców, to możesz użyć mrożone.

Ciasto jogurtowe z truskawkami świetnie się sprawdzi o każdej porze i na rożne okazje. Jest świetnym dodatkiem do kawy, czy herbaty. To pyszny deser, który umili letnie podwieczorki.

Zobacz również

Kopiec kreta z truskawkami
Kopiec kreta z truskawkami, to pyszne i proste ciasto na różne okazje, jak i na święta.
Sprawdź przepis
kopiec kreta z truskawkami

Jogurtowe bez zakalca? To bardzo proste:

Wyjmij składniki z lodówki aby się ogrzały.

Składniki odmierzaj i postępuj zgodnie z opisem.

Ciasto jogurtowe wyjdzie wilgotne i puszyste, bez zakalca. Wilgoć zapewnia olej, a masło nadaje super maślany smak.

Przygotowanie:

1.Zacznij od ukręcenia jajek z cukrem. Trwa to kilka minut. Masa ma być gęsta, lśniąca i dobrze napowietrzona.

2. Następnie dodaj mokre składniki: olej rzepakowy, rozpuszczone masło, jogurt grecki, wanilię. Delikatnie wymieszaj aby połączyć składniki.

3. Kolejny etap to dodanie mąki i proszku do pieczenia. Ponownie wymieszaj aby połączyć składniki.

4. Masę przełóż do formy, na wierzch wyłóż owoce.

Owoce możesz zmieniać w zależności od sezonu.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami, jest pyszne, wilgotne i mocno truskawkowe. To pozycja obowiązkowa w krótkim sezonie truskawkowym.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
ciasto jogurtowe z truskawkami
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Danie ciasto
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 robot z misą
  • 1 forma do pieczenia 24×24 cm

Składniki
  

  • 3 szt. jajka
  • szkl. cukier
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 60 g masła
  • 1 łyzka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 430 g mąki

Dodatki:

  • 200-300 g truskawek
  • 1 łyzka cukier puder do posypania
  • 1 łyżka płatki migdałów

Przygotowanie

  • Ważne: składniki musza mieć temperaturę pokojową.
  • Rozgrzej piekarnik do 180'c.
  • Masło rozpuść, ostudź.
  • Jajka ukręć z cukrem na puszysta masą. Dodaj olej, masło, jogurt, delikatnie wymieszaj. W czasie mieszania dodaj wanilie. Następnie dodaj mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. wymieszaj aby połączyć składniki.
  • Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj. Na wierzch wyłóż truskawki, posyp płatkami migdałowymi.
  • Piecz 40 min. w 180'C.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Film;

  • Przygotowanie
tagi ciasto jogurtowe, ciasto jogurtowe z truskawkami, ciasto z owocami, ciasto z truskawkami, truskawki

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!