Sos słodko-kwaśny z cukinią

Sos słodko-kwaśny z cukinią

Sos słodko-kwaśny z cukinią . Aromatyczny, delikatnie słodki sos, który będzie świetnym dodatkiem do mięsa mielonego czy kurczaka. Smakuje rewelacyjnie z makaronem lub ryżem. Mając przygotowane słoiczki możesz się cieszyć pysznym i ekspresowym obiadem przez cały rok.

Sos słodko-kwaśny z cukinią

Sos słodko-kwaśny z cukinią . Aromatyczny, delikatnie słodki sos, który będzie świetnym dodatkiem do mięsa mielonego czy kurczaka. Smakuje rewelacyjnie z makaronem lub ryżem. Mając przygotowane słoiczki możesz się cieszyć pysznym i ekspresowym obiadem przez cały rok.



Sos słodko-kwaśny z cukinią

szczegóły:

Porcje

12 szt

Czas przygotowania

30 min

Czas gotowania

60min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 4 pomidory
  • 60g cukinii ( 4 szt.)
  • 3 cebule
  • 2-3 papryki czerwone
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 słoika koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl. octu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 5 krążków ananasa + woda
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie


  • Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. 
  • Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórę i drobno pokrój.
  • Paprykę oczyść z ziaren i potnij na większe paseczki/ kostkę.
  • Cukinię pokrój w całości w grubszą kostkę. 
  • Czosnek obierz i drobno posiekaj. 
  • W garnku na oleju usmaż cebulę, następnie dodaj cukinię, pomidory, paprykę, czosnek, następnie gotuj przez 20 min.  Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę ananasa, kukurydzę, przyprawy, ocet, cukier. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. 
  • Mąkę wymieszaj z sokiem z ananasa i dodaj do warzyw, razem z koncentratem. Gotuj 3-4 min. 
  • Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw. 
  • Przełóż do czystych słoików. Pasteryzuj przez 15 min. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.