Zapiekanka z cukinią i pomidorkami

Zapiekanka z cukinią i pomidorkami, to prosty i ekspresowy pomysł na obiad lub kolacje.

Zapiekanka z cukinią i pomidorkami, to prosty i ekspresowy pomysł na obiad lub kolacje. Zapiekanka świetnie się sprawdzi na różne imprezy lub spotkania rodzinne. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, które na pewno masz w domu.

Zapiekanka jest bez mięsa, więc bedzie doskonała dla wegetarian. Jest wypełniona po brzegi warzywami i aromatyczną pasta z suszonych pomidorów.

Ciasto francuskie, to pozycja obowiązkowa w mojej lodowce. To ciasto do zadań specjalnych 🙂 Ekspresowo przygotujesz słodkie i słone przekąski na różne okazje.

Latem często robię zapiekanki, tarty z sezonowymi owocami, czy warzywami. Wystarczy kilka składników aby zrobić szybki obiad, przekąskę czy deser.

Zapiekanka z cukinią i pomidorkami. Jakie składniki?

 Są łatwo dostępne i tanie w sezonie.

  • Cukinia- pyszne i niskokaloryczne warzywo, z którego można przygotować wiele prostych i smacznych dan.
  • Suszone pomidory- możesz zrobić samodzielnie lub użyć gotowych ze sklepu
  • Parmezan- swietnie podkręca smak
  • Ciasto francuskie- możesz zrobić samodzielnie lub użyć gotowego. Zwracaj uwagę na skład.
  • Mozzarella- najlepsza będzie tarta, ale możesz tez w plasterkach.

Zobacz również

Galette z cukinią i łososiem
Galette z cukinią i łososiem, prosty i pyszny pomysł na obiad, lub wytrawną przekąskę. Delikatne, listkujące kruche, soczysta cukinia i pieczony łosoś, to zestaw smaków i aromatów, który każdemu przypadnie do gustu.
Sprawdź przepis
galette z cukinią i lososiem

Przygotowanie;

  • Suszone pomidory ukręć z parmezanem, następnie dodaj do serka.
  • Ciasto francuskie posmaruj serkiem wiejskim. Cukinie pokrój w cienkie plastry i rozłóż na serku. Polej oliwa z oliwek, posyp solą i pieprzem, mozzarella.
  • Na ser rozłóż plastry cebuli i pomidorki. Piecz około 30 min. 200’c.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

u003csvg aria-hidden=u0022trueu0022 focusable=u0022falseu0022 data-prefix=u0022fasu0022 data-icon=u0022check-circleu0022 class=u0022svg-inlineu002du002dfa fa-check-circle fa-w-16u0022 role=u0022imgu0022 xmlns=u0022http://www.w3.org/2000/svgu0022 viewBox=u00220 0 512 512u0022u003eu003cpath fill=u0022currentColoru0022 d=u0022M504 256c0 136.967-111.033 248-248 248S8 392.967 8 256 119.033 8 256 8s248 111.033 248 248zM227.314 387.314l184-184c6.248-6.248 6.248-16.379 0-22.627l-22.627-22.627c-6.248-6.249-16.379-6.249-22.628 0L216 308.118l-70.059-70.059c-6.248-6.248-16.379-6.248-22.628 0l-22.627 22.627c-6.248 6.248-6.248 16.379 0 22.627l104 104c6.249 6.249 16.379 6.249 22.628.001zu0022u003eu003c/pathu003eu003c/svgu003e

Zapiekanka z cukinia i pomidorkami

Zapiekanka z cukinią i pomidorkami, to prosta i ekspresowy pomysł na obiad lub kolacje.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Zapiekanka z cukinia i pomidorkami 4
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Danie Obiad
Kuchnia polska
Porcje 1 szt

Sprzęt

  • 1 miseczka
  • 1 blender

Składniki
  

  • 1 op. Ciasta francuskiego
  • 1 szt. mała cukinia
  • 6 szt. suszonych pomidorów
  • 1 łyżka parmezanu
  • 1 op. serka wiejskiego
  • 8-10 szt. pomidorków rzymskich
  • ½ op. Tartej mozzarelli
  • ½ szt. cebuli
  • łyżeczki Sól i pieprz

Przygotowanie

  • Suszone pomidory ukręć z parmezanem, następnie dodaj do serka.
  • Ciasto francuskie posmaruj serkiem wiejskim. Cukinie pokrój w cienkie plastry i rozłóż na serku. Polej oliwa z oliwek, posyp solą i pieprzem, mozzarella.
  • Na ser rozłóż plastry cebuli i pomidorki. Piecz około 30 min. 200’c.
tagi cukinia, suszone pomidory, zapiekanka

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!