waniliowe ptasie mleczko

Waniliowe ptasie mleczko

Pianka, ekspresowy deser, który przygotujesz z 2 składników.

Waniliowe ptasie mleczko

waniliowe ptasie mleczko

Waniliowe ptasie mleczko, to prosty deser, który przygotujesz z kilku składników.

Domowe ptasie mleczko jest delikatnie słodkie, przyjemnie rozpuszcza się w ustach i jest ekspresowe w przygotowaniu. To zdrowsza alternatywa dla popularnych kosteczek ze sklepu.
Waniliowe ptasie mleczko ma krótki i dobry skład. Jak chcesz mieć wersję fit, zmień cukier i czekoladę na zdrowszy zamiennik.

Już po godzinie w lodówce można delektować się smakiem. Ptasie mleczko to deser na różne okazje, dla małych i dużych.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Galaretka z kremem

Salceson w waflu

Fit serniczek z malinami

Ciasto pianka agrest-malina

Pianka

Waniliowe ptasie mleczko

Waniliowe ptasie mleczko, to prosty deser, który przygotujesz z kilku składników.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
waniliowe ptasie mleczko
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 5 minutes
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 6 szt

Sprzęt

  • 1 mikser z misą
  • 6 pucharków
  • 2 miseczki
  • 1 garnek

Składniki
  

  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 op. śnieżki
  • 1 łyżka cukru
  • 7 g żelatyny
  • 50 ml gorącej wody
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 150 g gęstego jogurtu greckiego
  • 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 1 łyżka śmietanki 30%

Przygotowanie

  • Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
  • Mleko, śnieżkę, wanilie, cukier ukręć na puszystą piankę. Do pianki dodaj żelatynę, wymieszaj, następnie dodaj jogurt. Dokładnie wymieszaj.
  • Masę przełóż do pucharków lub pojemników szklanych. Wstaw na godzinę do lodówki.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Przestudzona czekoladę wylej na przygotowane pianki.
  • Wstaw na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na cala noc.

Film

  • Przygotowanie
tagi czekolada, pianka, ptasie mleczko
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!