Fasolka szparagowa w sosie koperkowym

Fasolka szparagowa w sosie koperkowym

Fasolka szparagowa z pysznym sosem koperkowym z dodatkiem pomidorów suszonych i orzechów. Jest świetnym dodatkiem do obiadu lub jako samodzielne danie.

Fasolka szparagowa w sosie koperkowym

Fasolka szparagowa z pysznym sosem koperkowym z dodatkiem pomidorów suszonych i orzechów. Jest świetnym dodatkiem do obiadu lub jako samodzielne danie.

Jest bardzo aromatyczna i chrupiąca jak jej nie rozgotujesz 🙂 Możesz traktować ja jako pyszną i zdrową przekąskę.

W sezonie korzystaj z fasolki świeżej, a po sezonie sprawdzi się ze słoika lub mrożona.

Fasolka szparagowa jest pełna cennych substancji odżywczych, które wpływają na nasz organizm Zapobiegają licznym chorobom, poprawiają stan włosów i skóry czy polepszają odporność. Błonnik wspomaga procesy trawienne. Niektóre składniki odżywcze wpływają pozytywnie na układ krwionośny. Fasolka szparagowa ma niski indeks glikemiczny, dlatego poleca się ją diabetykom. Warto włączyć ją do naszej diety.

W fasolce znajdziesz:

  • wapń, 
  • żelazo, 
  • kwas foliowy,
  • sód,
  • potas, 
  • magnez, 
  • mangan, 
  • fosfor, 
  • cynk, 
  • foliany, 
  • niancyna, 
  • kwas pantotenowy, 
  • tiamina, 
  • witaminy A, C i K,
  • błonnik

Przygotowanie:

  • Fasolkę ugotuj w posolonej wodzie, ma być miękka. Możesz użyć fasolki ze słoika.
  • Składniki na dressing zblenduj. Przelej do miski, polej łyżką oliwy z oliwek, dodaj pokrojone pomidory, pestki słonecznika i ugotowaną fasolkę ( może być ciepła). Wymieszaj.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

u003csvg aria-hidden=u0022trueu0022 focusable=u0022falseu0022 data-prefix=u0022fasu0022 data-icon=u0022check-circleu0022 class=u0022svg-inlineu002du002dfa fa-check-circle fa-w-16u0022 role=u0022imgu0022 xmlns=u0022http://www.w3.org/2000/svgu0022 viewBox=u00220 0 512 512u0022u003eu003cpath fill=u0022currentColoru0022 d=u0022M504 256c0 136.967-111.033 248-248 248S8 392.967 8 256 119.033 8 256 8s248 111.033 248 248zM227.314 387.314l184-184c6.248-6.248 6.248-16.379 0-22.627l-22.627-22.627c-6.248-6.249-16.379-6.249-22.628 0L216 308.118l-70.059-70.059c-6.248-6.248-16.379-6.248-22.628 0l-22.627 22.627c-6.248 6.248-6.248 16.379 0 22.627l104 104c6.249 6.249 16.379 6.249 22.628.001zu0022u003eu003c/pathu003eu003c/svgu003e

Fasolka szparagowa w sosie koperkowym

Fasolka szparagowa z pysznym sosem koperkowym z dodatkiem pomidorów suszonych i orzechów. Jest świetnym dodatkiem do obiadu lub jako samodzielne danie.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Fasolka szparagowa w sosie koperkowym
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • 1 duży garnek
  • 1 blender

Składniki
  

  • 400 g fasolki szparagowej
  • 1 łyzka pokrojonych suszonych pomidorów
  • 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika lub orzeszków pini

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść bazylii
  • po ½ łyżeczki sól i pieprz
  • ½ szt sok z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

  • Fasolkę ugotuj w posolonej wodzie, ma byc miękka
  • Składniki na dressing zblenduj. Przelej do miski, polej łyżką oliwy z oliwek, dodaj pokrojone pomidory, pestki słonecznika i ugotowaną fasolkę ( może być ciepła). Wymieszaj.
tagi bazylia, fasolka szparagowa, pomidory suszone, sos koperkowy
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!