Pulpety po cygańsku

 Pulpety po cygańsku

Pulpety po cygańsku, czyli mięsne kotleciki w aromatycznym sosie pełnym warzyw.

  Pulpety po cygańsku

Pulpety po cygańsku, czyli mięsne kotleciki w aromatycznym sosie pełnym warzyw.

Gęsty sos, rozplatające się w ustach mięso i warzywa, to obiad, który każdemu zasmakuje. Doskonale pasuje do ziemniaków, kasz i makaronu.

Jeżeli twoje dzieci z jakiegoś powodu nie lubią warzyw, to mam dla ciebie rozwiązanie: wyjmij pulpeciki z sosu i następnie wszystko zblenduj na gładki sos. Nie widać warzyw, nie ma problemu 🙂

Sos cygański jest gęsty, bardzo aromatyczny dzięki składnikom. Znajdziesz w nim warzywa surowe, konserwowe, dużo przypraw, które nadają głębi smaku. Wolne i długie gotowanie wydobywa to co najlepsze ze składników.

Doskonałe pulpeciki, jak je przygotować?

Świeże mięso dobrej jakości – najlepsza będzie mieszanka wieprzowiny i wołowiny. Mięso powinno być zmielone na dość drobnych oczkach.

Doprawienie ma znaczenie – cebula drobno pokrojona, może być surowa lub podsmażona na złoto na oleju, bułka tarta lub sucha wcześniej namoczona w mleku  sólświeżo mielony pieprz, czosnek, szczypta harrisy, jajko, natka pietruszki i cos nieoczywistego – tarty ser cheddar.

Przed smażeniem obtocz pulpety w mące, dzięki temu zagęścisz sos w czasie gotowania. Pulpety sa miękkie i bardzo aromatyczne.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od usmażenia pulpetów. Składniki wymieszaj, uformuj kulki, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Na patelni po smażeniu pulpetów usmaż pokrojone warzywa, następnie dodaj pozostałe składniki. Smaż pod przykryciem przez około godzinę.

Podawaj z ziemniakami, kaszą lub makaronem.

 Pulpety po cygańsku

Pulpety po cygańsku, czyli mięsne kotleciki w aromatycznym sosie pełnym warzyw.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Pulpety po cygańsku
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 duża patelnia 28 cm
  • 1 duża miska
  • 1 mandolina
  • 1 nóż i deska

Składniki
  

Na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki tartego cheddara
  • 1 szt. całe jajko
  • ½ szt. cebuli usmażonej
  • po ½ łyżeczki sól, pieprz, harrisa, przyprawa do mielonych, czosnek
  • ¾ szkl. mąki do obtoczenia
  • ¼ szkl. olej do smażania

Na sos cygański:

  • 1 szt. papryka czerwona
  • 3 plastry papryki konserwowej ( około 1/2 papryki)
  • 1 szt. duży ogórek konserwowy
  • 1 kawałek pora
  • 1 szt. marchewka
  • 200 g pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ słoiczka koncentratu
  • 2 łyżki ketchupu
  • łyżki musztardy
  • 2 szt. liść laurowy
  • po ½ łyżeczki sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, harrisa, ziele ang.
  • 1 łyzka oleju do smażania
  • 1 szkl. wody

Przygotowanie

Pulpety:

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Uformuj małe kulki, obtocz w mące i usmaż.

Sos cygański:

  • Marchew zatrzyj na mandolinie, pieczarki w ćwiartki lub na pół, jak są małe, pozostałe warzywa pokrój w słupki. 
    Na patelni po pulpetach usmaż warzywa( około 2min), dodaj pozostałe składniki( bez wody). Gotuj przez 2 min, następnie dodaj pulpety i 1/2 szkl. wody. Gotuj na małym ogniu przez około 1 godz. W czasie gotowania mieszaj. Jak sos będzie za gęsty dodaj więcej wody. 
tagi kotlety mielone, mieso mielone, pulpeciki w sosie pomidorowym, pulpety, pulpety w sosie cygańskim

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!