Ciasto borówka-malina

Ciasto borówka-malina

Ciasto borówka-malina, to pyszne i proste ciasto bez pieczenia.

Ciasto borówka-malina

Ciasto borówka-malina, to pyszne i proste ciasto bez pieczenia.

Ciasto doskonale się sprawdzi na rożne okazje: spotkania rodzinne, święta, imprezy czy urodziny, jak i na co dzień do kawki lub herbatki.

Jest delikatnie słodkie dzięki owocowej frużelinie, która fantastycznie podkręca smak ciasta.

Przygotowanie jest bardzo proste ale potrzebny jest czas na to, aby masą zgęstniała i zmiękły herbatniki. Najlepiej przygotuj go dzień wcześniej aby było doskonałe, jak przyjdzie czas na jego degustację.

Zaletą ciasta jest smak ale i mała ilość składników do przygotowania. Owoce można zmieniać w zależności od sezonu.

Zobacz również

Rogaliki z czekoladą
Rogaliki z czekoladą z ciasta drożdżowego. Delikatnie kruche rogaliki, wypełnione pyszną czekoladą, to pyszna słodka przekąska, która sprawdzi się na różne okazje.
Sprawdź przepis
Rogaliki z czekoladą

Przygotowanie..

  1. Zacznij od przygotowania frużeliny. Owoce, sok, cukier zagotuj, dodaj kisiel. Gotuj około 1 min. Ostudź.
  2. Krem: wszystkie składniki ukręć na gęsta i puszysta masę
  3. Polewa; Czekoladę i śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej.
  4. Na spód formy wyłóż herbatniki( posmaruj mlekiem)następnie dodaj połowę kremu śmietanka-mascarpone, dokładnie rozprowadź. Na krem wyłóż kolejną warstwę herbatników, fruzelinę( zostaw łyżkę do dekoracji)i warstwę herbatników. Następnie wyłóż krem mascarpone, dokładnie rozprowadź i wyłóż ostatnią warstwę herbatników( posmaruj mlekiem). Na wierzch ciasta wylej rozpuszczoną czekoladę, zrób kilka kropel z frużeliny. Za pomocą łyżeczki zrób wzorek. Wstaw na noc do lodówki.
  5. Po wyjęciu z lodówki czekolada może być twarda. Poczekaj chwilkę aby się ogrzała lub użyj bardzo ciepłego noża.

Ciasto z borówkami

Ciasto borówka-malina, to pyszne i proste ciasto bez pieczenia.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Ciasto borówka-malina
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 5 minuty
W lodówce 15 godziny
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma 26×15 cm
  • 1 mikser z misą
  • 1 mały garnek

Składniki
  

Frużelina:

  • 200 g borówek
  • 130 g malin
  • 1 op. kisiel malinowy słodka chwila 30g
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szt. sok z cytryny

Krem:

  • 250 g 250g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 30 ml śmietanki 30%

Dodatki:

  • 200 g herbatników
  • ½ szkl. mleka do namaczania herbatnikow

Przygotowanie

  • Zacznij od przygotowania frużeliny. Owoce, sok, cukier zagotuj, dodaj kisiel. Gotuj około 1 min. Ostudź.
  • Krem: wszystkie składniki ukręć na gęsta i puszysta masę
  • Polewa; Czekoladę i śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Na spód formy wyłóż herbatniki( posmaruj mlekiem)następnie dodaj połowę kremu śmietanka-mascarpone, dokładnie rozprowadź. Na krem wyłóż kolejną warstwę herbatników, fruzelinę( zostaw łyżkę do dekoracji)i warstwę herbatników. Następnie wyłóż krem mascarpone, dokładnie rozprowadź i wyłóż ostatnią warstwę herbatników( posmaruj mlekiem). Na wierzch ciasta wylej rozpuszczoną czekoladę, zrób kilka kropel z frużeliny. Za pomocą łyżeczki zrób wzorek.
  • Wstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki czekolada może być twarda. Poczekaj chwilkę aby się ogrzała lub użyj bardzo ciepłego noża.
tagi biała czekolada, borówki, ciasto bez pieczenia, herbatniki, krem mascarpone, maliny

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!