Ciasto borówka-malina
Ciasto borówka-malina, to pyszne i proste ciasto bez pieczenia.
Ciasto doskonale się sprawdzi na rożne okazje: spotkania rodzinne, święta, imprezy czy urodziny, jak i na co dzień do kawki lub herbatki.
Jest delikatnie słodkie dzięki owocowej frużelinie, która fantastycznie podkręca smak ciasta.
Przygotowanie jest bardzo proste ale potrzebny jest czas na to, aby masą zgęstniała i zmiękły herbatniki. Najlepiej przygotuj go dzień wcześniej aby było doskonałe, jak przyjdzie czas na jego degustację.
Zaletą ciasta jest smak ale i mała ilość składników do przygotowania. Owoce można zmieniać w zależności od sezonu.
Przygotowanie..
- Zacznij od przygotowania frużeliny. Owoce, sok, cukier zagotuj, dodaj kisiel. Gotuj około 1 min. Ostudź.
- Krem: wszystkie składniki ukręć na gęsta i puszysta masę
- Polewa; Czekoladę i śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Na spód formy wyłóż herbatniki( posmaruj mlekiem)następnie dodaj połowę kremu śmietanka-mascarpone, dokładnie rozprowadź. Na krem wyłóż kolejną warstwę herbatników, fruzelinę( zostaw łyżkę do dekoracji)i warstwę herbatników. Następnie wyłóż krem mascarpone, dokładnie rozprowadź i wyłóż ostatnią warstwę herbatników( posmaruj mlekiem). Na wierzch ciasta wylej rozpuszczoną czekoladę, zrób kilka kropel z frużeliny. Za pomocą łyżeczki zrób wzorek. Wstaw na noc do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki czekolada może być twarda. Poczekaj chwilkę aby się ogrzała lub użyj bardzo ciepłego noża.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 forma 26×15 cm
- 1 mikser z misą
- 1 mały garnek
Składniki
Frużelina:
- 200 g borówek
- 130 g malin
- 1 op. kisiel malinowy słodka chwila 30g
- 1 łyżka cukru
- ½ szt. sok z cytryny
Krem:
- 250 g 250g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Polewa
- 100 g białej czekolady
- 30 ml śmietanki 30%
Dodatki:
- 200 g herbatników
- ½ szkl. mleka do namaczania herbatnikow
Przygotowanie
- Zacznij od przygotowania frużeliny. Owoce, sok, cukier zagotuj, dodaj kisiel. Gotuj około 1 min. Ostudź.
- Krem: wszystkie składniki ukręć na gęsta i puszysta masę
- Polewa; Czekoladę i śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Na spód formy wyłóż herbatniki( posmaruj mlekiem)następnie dodaj połowę kremu śmietanka-mascarpone, dokładnie rozprowadź. Na krem wyłóż kolejną warstwę herbatników, fruzelinę( zostaw łyżkę do dekoracji)i warstwę herbatników. Następnie wyłóż krem mascarpone, dokładnie rozprowadź i wyłóż ostatnią warstwę herbatników( posmaruj mlekiem). Na wierzch ciasta wylej rozpuszczoną czekoladę, zrób kilka kropel z frużeliny. Za pomocą łyżeczki zrób wzorek.
- Wstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki czekolada może być twarda. Poczekaj chwilkę aby się ogrzała lub użyj bardzo ciepłego noża.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!