Ciasto kefirowe z owocami
Ciasto kefirowe z owocami, niesamowicie puszyste i bardzo proste w przygotowaniu.
Ucierane ciasta z owocami, to smak lata. Są delikatne, mocno owocowe i ekspresowe w przygotowaniu. Doskonale się sprawdzą do popołudniowej kawy lub herbaty.
Przygotowanie nie wymaga sprzętów. Masę możesz wymieszać łyżką lub rózgą. Ciasto pięknie wyrasta, jest wilgotne ale nie ciężkie. Długo utrzymuje świeżość.
Jakie owoce?
W sezonie możesz wykorzystać wszystko co lubisz: maliny, borówki, wiśnie, brzoskwinie, morele, jagody, agrest, porzeczkę, jabłka, gruszki. Po sezonie śmiało korzystaj z mrożonych owoców.
Owoce musisz posypać budyniem lub mąka ziemniaczaną aby związała sok podczas pieczenia. Dzięki temu ciasto nie bedzie miało zakalca.
Ciasto ucierane bez zakalca..
Pamiętaj aby składniki miały temperaturę pokojową ( jajka, kefir).
Składniki musza byc zważone, nie można przygotowywać na oko 🙂
Czas pieczenia bedzie uzależniony od piekarnika, ale na tą porcję potrzebuje około 45-50min. Po 40 min. możesz otworzyć piekarnik i sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.
Przygotowanie jest bardzo proste..
- Włącz piekarnik na 180’C.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Owoce zasyp budyniem i wymieszaj.
- Ciasto:
- Mokre składniki ( jajka, kefir, olej, sok i skórka, cukier, wanilia) wymieszaj w misce, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Kruszonka:
- Wszystkie składniki rozetrzyj, aby powstał mokry piasek.
- Masę przelej do przygotowanej formy, wysyp owoce, na wierz wysyp kruszonkę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 45-50 min. Piecz do suchego patyczka ( piekarnik nie otwieraj wcześniej niż 40 min).
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 forma 24×24 cm
- 1 duża misa
- 1 talerz głęboki
- 1 rózga
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki
- 15 g proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szt. skórka z cytryny
- 1 łyżeczka wanilii
- 3 szt. jajka
- 90 g oleju
- 1 szkl. cukru
- 250 g kefiru
Kruszonka:
- 95 g masła
- 160 g mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 op. cukru waniliowego
Dodatki
- 1 porcja borówki i maliny około 500g
- 1 łyżka budyniu waniliowego
Przygotowanie
- Włącz piekarnik na 180'C.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Owoce zasyp budyniem i wymieszaj.
Ciasto:
- Mokre składniki ( jajka, kefir, olej, sok i skórka, cukier, wanilia) wymieszaj w misce, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
Kruszonka:
- Wszystkie składniki rozetrzyj, aby powstał mokry piasek.
- Masę przelej do przygotowanej formy, wysyp owoce, na wierz wysyp kruszonkę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 45-50 min. Piecz do suchego patyczka.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!