Ciasto kefirowe z owocami

Ciasto kefirowe z owocami

Ciasto kefirowe z owocami, niesamowicie puszyste i bardzo proste w przygotowaniu.

Ciasto kefirowe z owocami

Ciasto kefirowe z owocami, niesamowicie puszyste i bardzo proste w przygotowaniu.

Ucierane ciasta z owocami, to smak lata. Są delikatne, mocno owocowe i ekspresowe w przygotowaniu. Doskonale się sprawdzą do popołudniowej kawy lub herbaty.

Przygotowanie nie wymaga sprzętów. Masę możesz wymieszać łyżką lub rózgą. Ciasto pięknie wyrasta, jest wilgotne ale nie ciężkie. Długo utrzymuje świeżość.

Jakie owoce?

W sezonie możesz wykorzystać wszystko co lubisz: maliny, borówki, wiśnie, brzoskwinie, morele, jagody, agrest, porzeczkę, jabłka, gruszki. Po sezonie śmiało korzystaj z mrożonych owoców.

Owoce musisz posypać budyniem lub mąka ziemniaczaną aby związała sok podczas pieczenia. Dzięki temu ciasto nie bedzie miało zakalca.

Zobacz również

Ciasto z borówkami
Ciasto borówka-malina, to pyszne i proste ciasto bez pieczenia.
Sprawdź przepis
Ciasto borówka-malina

Ciasto ucierane bez zakalca..

Pamiętaj aby składniki miały temperaturę pokojową ( jajka, kefir).

Składniki musza byc zważone, nie można przygotowywać na oko 🙂

Czas pieczenia bedzie uzależniony od piekarnika, ale na tą porcję potrzebuje około 45-50min. Po 40 min. możesz otworzyć piekarnik i sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.

Przygotowanie jest bardzo proste..

  1. Włącz piekarnik na 180’C.
  2. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Owoce zasyp budyniem i wymieszaj.
  4. Ciasto:
  5. Mokre składniki ( jajka, kefir, olej, sok i skórka, cukier, wanilia) wymieszaj w misce, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
  6. Kruszonka:
  7. Wszystkie składniki rozetrzyj, aby powstał mokry piasek.
  8. Masę przelej do przygotowanej formy, wysyp owoce, na wierz wysyp kruszonkę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 45-50 min. Piecz do suchego patyczka ( piekarnik nie otwieraj wcześniej niż 40 min).

Ciasto kefirowe z owocami

Ciasto kefirowe z owocami, niesamowicie puszyste i bardzo proste w przygotowaniu.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Ciasto kefirowe z owocami
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma 24×24 cm
  • 1 duża misa
  • 1 talerz głęboki
  • 1 rózga

Składniki
  

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szt. skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 3 szt. jajka
  • 90 g oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 250 g kefiru

Kruszonka:

  • 95 g masła
  • 160 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 op. cukru waniliowego

Dodatki

  • 1 porcja borówki i maliny około 500g
  • 1 łyżka budyniu waniliowego

Przygotowanie

  • Włącz piekarnik na 180'C.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Owoce zasyp budyniem i wymieszaj.

Ciasto:

  • Mokre składniki ( jajka, kefir, olej, sok i skórka, cukier, wanilia) wymieszaj w misce, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Kruszonka:

  • Wszystkie składniki rozetrzyj, aby powstał mokry piasek.
  • Masę przelej do przygotowanej formy, wysyp owoce, na wierz wysyp kruszonkę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 45-50 min. Piecz do suchego patyczka.
tagi borówki, ciasto kefirowe, ciasto ucierane, ciasto z owocami, maliny, racuchy na kefirze

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!