Sałatka Big Mac
Sałatka Big Mac, to pyszna i zdrowa alternatywa dla popularnych kanapek.
Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników: sałata lodowa, ogórki konserwowe, dobrej jakości mięso mielone, sos, ser cheddar.
Sałatka w tylu fast food, to doskonała propozycja na obiad dla rodziny, czy na imprezy dla małych i dużych. Miłośnicy popularnych kanapek będą zachwyceni.
Przygotowywanie w domu dań typu fast food, to dużo zdrowsza alternatywa dla jedzenia na mieście i oszczędność pieniędzy.
Jakie składniki do sałatki?
Domowe grzanki. Przygotujesz je z ulubionej bulki lub chleba.
Zamiast tortilli możesz użyć chlebka pita.
Sałata lodowa: jest chrupka i świetnie się sprawdzi do takich dań
Ser: najlepszy będzie cheddar lub mix cheddar z mozzarellą
Sos: to mieszanka drobno pokrojonych ogórków, cebuli, majonezu, ketchupu i musztardy
Musztarda: najlepsza będzie żółta, ja dodałam grillową i tez było pysznie
Cebula- jak dodajesz do sosu, to można pominąć
Ogórki konserwowe
Mięso mielone: robiłam na mieszanym wieprzowo- wołowym, ale może być samo wołowe lub wieprzowe
Przygotowanie:
- Mięso usmaż z dodatkiem przypraw, koncentratu i pokrojonej cebuli. Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.
- Sos: Cebule i ogórki pokrój w drobną kostkę, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
- Warzywa pokrój w cienkie plastry. Wszystkie składniki przełóż do miski, wymieszaj.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 duża miska
- 1 patelnia
- 1 miseczka
- 1 nóż i deska
Składniki
Mięso:
- 500 g mięso mielone ( wołowe lub wieprzowo-wołowe)
- po ½ łyżeczka Przyprawa do mielonego i gyros, sól, pieprz, czosnek, kumin do smaku
- 1 szt. mała cebula
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sos:
- 1 szt. Mała cebula
- 2 szt. ogórki konserwowe
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka ketchup
- 1 łyżka musztarda najlepsza będzie żółta)
Dodatki:
- ½ szt. małej sałaty lodowej
- 3 szt. ogórki konserwowe
- 1 garść Pomidorki rzymskie
- ½ szt. cebuli białej lub czerwonej
- 1 garść tartego cheddara
Grzanki:
- 1 szt kajzerka
- 1 łyzka masła
- ½ łyżeczki czosnek
Przygotowanie
Mięso:
- Mięso usmaż z dodatkiem przypraw, koncentratu i pokrojonej cebuli. Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.
Sos:
- Cebule i ogórki pokrój w drobną kostkę, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
Grzanki:
- Kajzerkę pokrój w kostkę. Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę, posyp czosnkiem. Smaż około 2-3 min. Mają się zarumienić.
Przygotowanie:
- Warzywa pokrój w cienkie plastry. Wszystkie składniki przełóż do miski, wymieszaj.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!