Kopytka
Kopytka, to pyszne kluski ziemniaczane i najlepszy smak z dzieciństwa.
Są doskonałym dodatkiem do obiadu, lub jako samodzielne danie. Możesz je podać do mięs, sosów, gulaszu, mogą być polane okrasą lub możesz je usmażyć.
To klasyka kuchni polskiej, są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Wystarczy ugotować ziemniaki i przepuścić przez praskę. Ostudzone łączysz z jajkiem i mąkami. Formujesz kluski i gotujesz w osolonej wodzie.
Ważne aby pamiętać, że ziemniaki mają różne odmiany. Bywają rzadsze lub bardziej sypkie. Czasami do masy będzie trzeba dodać odrobinę więcej mąki. Uważaj aby nie dać jej za dużo, bo kopytka będą zbyt twarde.
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Uklep, masę podziel na 4 części. Wyjmij jedną część, w miejsce po ziemniakach wsyp mąkę ziemniaczaną i wypełnij mąką pszenną, dodaj jajko. Wszystko wymieszaj. ( Jak masa będzie za rzadka dodaj więcej mąki pszennej).Odrwij kawałek masy.
- Na posypanej mąką stolnicy uformuj wałek, pokrój na małe kawałki. Wrzuć do wody, gotuj do wypłynięcia. Ugotowane kopytka polej tłuszczem z cebulką i boczkiem.
- Cebulę i boczek pokrój drobno. Smaż aż się zarumienią.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 duży garnek
- 1 stolnica
- 1 praska do ziemniaków
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 porcja mąki pszennej
- 1 szt. jajko
- 1 szczypta sól do smaku
Okrasa:
- 1 szt. mała cebula
- 5 szt. plastry boczku
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie
- W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Uklep, masę podziel na 4 części. Wyjmij jedną część, w miejsce po ziemniakach wsyp mąkę ziemniaczaną i wypełnij mąką pszenną, dodaj jajko. Wszystko wymieszaj. ( Jak masa będzie za rzadka dodaj więcej mąki pszennej).
- Odrwij kawałek masy. Na posypanej mąką stolnicy uformuj wałek, pokrój na małe kawałki. Wrzuć do wody, gotuj do wypłynięcia. Ugotowane kopytka polej tłuszczem z cebulką i boczkiem.
- Cebulę i boczek pokrój drobno. Smaż aż się zarumienią.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!