kopytka

Kopytka

Kluski z mięsem, to pyszne polaczenie klusek śląskich i delikatnego drobiowego farszu.

Kopytka

Kopytka, to pyszne kluski ziemniaczane i najlepszy smak z dzieciństwa.

Są doskonałym dodatkiem do obiadu, lub jako samodzielne danie. Możesz je podać do mięs, sosów, gulaszu, mogą być polane okrasą lub możesz je usmażyć.

To klasyka kuchni polskiej, są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Wystarczy ugotować ziemniaki i przepuścić przez praskę. Ostudzone łączysz z jajkiem i mąkami. Formujesz kluski i gotujesz w osolonej wodzie.

Ważne aby pamiętać, że ziemniaki mają różne odmiany. Bywają rzadsze lub bardziej sypkie. Czasami do masy będzie trzeba dodać odrobinę więcej mąki. Uważaj aby nie dać jej za dużo, bo kopytka będą zbyt twarde.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  2. Uklep, masę podziel na 4 części. Wyjmij jedną część, w miejsce po ziemniakach wsyp mąkę ziemniaczaną i wypełnij mąką pszenną, dodaj jajko. Wszystko wymieszaj. ( Jak masa będzie za rzadka dodaj więcej mąki pszennej).Odrwij kawałek masy.
  3. Na posypanej mąką stolnicy uformuj wałek, pokrój na małe kawałki. Wrzuć do wody, gotuj do wypłynięcia. Ugotowane kopytka polej tłuszczem z cebulką i boczkiem.
  4. Cebulę i boczek pokrój drobno. Smaż aż się zarumienią.

Kopytka

Kopytka, to pyszne kluski ziemniaczane i najlepszy smak z dzieciństwa.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
kopytka
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 porcja

Sprzęt

  • 1 duży garnek
  • 1 stolnica
  • 1 praska do ziemniaków

Składniki
  

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 porcja mąki pszennej
  • 1 szt. jajko
  • 1 szczypta sól do smaku

Okrasa:

  • 1 szt. mała cebula
  • 5 szt. plastry boczku
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

  • W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  • Uklep, masę podziel na 4 części. Wyjmij jedną część, w miejsce po ziemniakach wsyp mąkę ziemniaczaną i wypełnij mąką pszenną, dodaj jajko. Wszystko wymieszaj. ( Jak masa będzie za rzadka dodaj więcej mąki pszennej).
  • Odrwij kawałek masy. Na posypanej mąką stolnicy uformuj wałek, pokrój na małe kawałki. Wrzuć do wody, gotuj do wypłynięcia. Ugotowane kopytka polej tłuszczem z cebulką i boczkiem.
  • Cebulę i boczek pokrój drobno. Smaż aż się zarumienią.
tagi kluski, kluski ziemniaczane, kopytka, kuchnia polska

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!