Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana na maśle, z koperkiem i boczkiem, to klasyka wiosennych obiadów.

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana na maśle, z koperkiem i boczkiem, to klasyka wiosennych obiadów.

Jest doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem. Jest lekka, bardzo aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu.

Podstawą dania jest młoda, słodka kapusta, dużo koperku, przyprawy i smażony boczek, który podkręca smak.

Kapusta smażona na maśle jest kremowa i bardzo aromatyczna.

Młodą kapustę można przygotować z dodatkiem mięsa: boczek, kiełbasa lub bez. W wersji wegetariańskiej smak kapusty podkręca duża ilość koperku. Jak chcesz przygotować kapustę w wersji lżejszej, bez maki. Wystarczy, że mocno odparujesz wodę podczas smażenia, kapusta bedzie gęsta.

Przygotowanie:

  1. Kapustę i marchewkę poszatkuj na mandolinie lub użyj noża jak chcesz mieć grubsze kawałki. Cebulę, szczypiorek i natkę pokrój drobno.
  2. Boczek pokrój w paski lub kostkę i usmaż. Usmażony boczek przełóż na talerz.
  3. Na patelni po boczku rozpuść część masła, dodaj marchew i cebulę. Smaż przez minutę. Następnie dodaj boczek, kapustę, szczypiorek, natkę, koperek i przyprawy, część wody. Wymieszaj i smaż pod przykryciem około 15-20 min. ( kapusta musi być miękka)
  4. Mąkę wymieszaj z wodą, następnie dodaj do kapusty, wymieszaj. Dotuj przez 2-3 min. Jak kapusta bedzie za gęsta dodaj wodę i ponownie zagotuj. Sprawdz smak, w razie potrzeby dopraw.

Kapustę podawaj z mięsem i ziemniakami lub w towarzystwie chleba.

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana na maśle, z koperkiem i boczkiem, to klasyka wiosennych obiadów.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Młoda kapusta zasmażana
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 duża patelnia
  • 1 mandolina do warzyw
  • 1 deska i nóż
  • 1 mała miseczka

Składniki
  

  • 1 kg młodej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 szt. cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3 łyżki koperku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek szczypiorku
  • zacznij od ½ łyżki pieprz, sól, czosnek do smaku
  • szkl wody
  • 30 g masła
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie

  • Kapustę i marchewkę poszatkuj na mandolinie lub użyj noża jak chcesz mieć grubsze kawałki. Cebulę, szczypiorek i natkę pokrój drobno.
  • Boczek pokrój w paski lub kostkę i usmaż. Usmażony boczek przełóż na talerz.
  • Na patelni po boczku rozpuść część masła, dodaj marchew i cebulę. Smaż przez minutę. Następnie dodaj boczek, kapustę, szczypiorek, natkę, koperek i przyprawy, część wody. Wymieszaj i smaż pod przykryciem około 15-20 min. ( kapusta musi być miękka)
  • Mąkę wymieszaj z wodą, następnie dodaj do kapusty, wymieszaj. Dotuj przez 2-3 min. Jak kapusta bedzie za gęsta dodaj wodę i ponownie zagotuj. Sprawdz smak, w razie potrzeby dopraw.
tagi boczek, kapusta, mloda kapusta zasmażana, młoda kapusta

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!