tarta ze szparagami

 Tarta ze szparagami

Wysokobiałkowa tarta ze szparagami, to pyszny przepis, który wykorzystasz na śniadanie, obiad lub kolacje.

   Tarta ze szparagami

Wysokobiałkowa tarta ze szparagami, to pyszny przepis, który wykorzystasz na śniadanie, obiad lub kolacje.

Tarta jest prosta i ekspresowa w przygotowaniu. Będzie gotowa w 30 min. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego koniecznie wypróbuj ten i inne przepisy z użyciem tych pysznych warzyw.

Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, które na pewno masz w lodówce.

Szczypiorek

Serek wiejski – możesz użyć jaki lubić

Przyprawy: użyłam sól, pieprz, czosnek i harrisę. Dodaj jakie lubisz.

Ser cheddar, możesz zamienić na delikatną mozzarellę lub na inny ostry ser.

Parmezan- możesz użyć dowolny twardy ser

Szparagi i pomidorki – musza być 🙂

Jajko

Zobacz również

Szparagi w cieście francuskim
Szparagi w cieście francuskim zapiekane z szynką i mozzarella. To pyszna i ekspresowa przekąska, którą możesz przygotować o każdej porze i na różne okazje.
Sprawdź przepis
Szparagi w cieście francuskim

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyj i następnie odetnij twarde końcówki.
  2. Ciasto wyłóż na dużą formę delikatnie zawijając brzegi.
  3. Serek, ser, przyprawy, szczypiorek i jajko wymieszaj i następnie przelej na przygotowane ciasto. Na wierzch wyłóż szparagi, przecięte na pół pomidorki i posyp parmezanem.
  4. Piecz około 20-25 min. w temp. 200’C ( czas pieczenia uzależniony od piekarnika)

 Tarta ze szparagami

Wysokobiałkowa tarta ze szparagami, to pyszny przepis, który wykorzystasz na śniadanie, obiad lub kolacje.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
tarta ze szparagami
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 6 szt.

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 duża forma lub blacha z piekarnika

Składniki
  

  • 200 g szparagów
  • 10-15 szt. pomidorki rzymskie
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1 op. serka wiejskiego
  • 1 garść tartego cheddara
  • po ½ łyżeczki sól, pieprz, czosnek, harrisa
  • 1 szt. całe jajko
  • 1 łyzka szczypiorku

Przygotowanie

  • Szparagi umyj i następnie odetnij twarde końcówki. Ciasto wyłóż na dużą formę delikatnie zawijając brzegi. Serek, ser, przyprawy, szczypiorek i jajko wymieszaj i następnie przelej na przygotowane ciasto. Na wierzch wyłóż szparagi, przecięte na pół pomidorki i posyp parmezanem. Piecz około 20-25 min. w temp. 200'C ( czas pieczenia uzależniony od piekarnika)
tagi ciasto francuskie, pomidorki rzymskie, serek wiejski, szparagi, tarta ze szparagami

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!