tarta ze szparagami

 Tarta ze szparagami

Wysokobiałkowa tarta ze szparagami, to pyszny przepis, który wykorzystasz na śniadanie, obiad lub kolacje.
Ocena: 0
Sylwia
Komentarze: 0
21/04/2024

   Tarta ze szparagami

Wysokobiałkowa tarta ze szparagami, to pyszny przepis, który wykorzystasz na śniadanie, obiad lub kolacje.

Tarta jest prosta i ekspresowa w przygotowaniu. Będzie gotowa w 30 min. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego koniecznie wypróbuj ten i inne przepisy z użyciem tych pysznych warzyw.

Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, które na pewno masz w lodówce.

  • Szczypiorek
  • Serek wiejski – możesz użyć jaki lubić
  • Przyprawy: użyłam sól, pieprz, czosnek i harrisę. Dodaj jakie lubisz.
  • Ser cheddar, możesz zamienić na delikatną mozzarellę lub na inny ostry ser.
  • Parmezan- możesz użyć dowolny twardy ser
  • Szparagi i pomidorki – musza być 🙂
  • Jajko

Zobacz również

Szparagi w cieście francuskim
Szparagi w cieście francuskim zapiekane z szynką i mozzarella. To pyszna i ekspresowa przekąska, którą możesz przygotować o każdej porze i na różne okazje.
Sprawdź przepis
Szparagi w cieście francuskim

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyj i następnie odetnij twarde końcówki.
  2. Ciasto wyłóż na dużą formę delikatnie zawijając brzegi.
  3. Serek, ser, przyprawy, szczypiorek i jajko wymieszaj i następnie przelej na przygotowane ciasto. Na wierzch wyłóż szparagi, przecięte na pół pomidorki i posyp parmezanem.
  4. Piecz około 20-25 min. w temp. 200’C ( czas pieczenia uzależniony od piekarnika)

 Tarta ze szparagami

Wysokobiałkowa tarta ze szparagami, to pyszny przepis, który wykorzystasz na śniadanie, obiad lub kolacje.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
tarta ze szparagami
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 6 szt.

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 duża forma lub blacha z piekarnika

Składniki
  

  • 200 g szparagów
  • 10-15 szt. pomidorki rzymskie
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1 op. serka wiejskiego
  • 1 garść tartego cheddara
  • po ½ łyżeczki sól, pieprz, czosnek, harrisa
  • 1 szt. całe jajko
  • 1 łyzka szczypiorku

Przygotowanie

  • Szparagi umyj i następnie odetnij twarde końcówki. Ciasto wyłóż na dużą formę delikatnie zawijając brzegi. Serek, ser, przyprawy, szczypiorek i jajko wymieszaj i następnie przelej na przygotowane ciasto. Na wierzch wyłóż szparagi, przecięte na pół pomidorki i posyp parmezanem. Piecz około 20-25 min. w temp. 200'C ( czas pieczenia uzależniony od piekarnika)
tagi ciasto francuskie, pomidorki rzymskie, serek wiejski, szparagi, tarta ze szparagami
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG