Tarta ze szparagami
Wysokobiałkowa tarta ze szparagami, to pyszny przepis, który wykorzystasz na śniadanie, obiad lub kolacje.
Tarta jest prosta i ekspresowa w przygotowaniu. Będzie gotowa w 30 min. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego koniecznie wypróbuj ten i inne przepisy z użyciem tych pysznych warzyw.
Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, które na pewno masz w lodówce.
Szczypiorek
Serek wiejski – możesz użyć jaki lubić
Przyprawy: użyłam sól, pieprz, czosnek i harrisę. Dodaj jakie lubisz.
Ser cheddar, możesz zamienić na delikatną mozzarellę lub na inny ostry ser.
Parmezan- możesz użyć dowolny twardy ser
Szparagi i pomidorki – musza być 🙂
Jajko
Przygotowanie:
- Szparagi umyj i następnie odetnij twarde końcówki.
- Ciasto wyłóż na dużą formę delikatnie zawijając brzegi.
- Serek, ser, przyprawy, szczypiorek i jajko wymieszaj i następnie przelej na przygotowane ciasto. Na wierzch wyłóż szparagi, przecięte na pół pomidorki i posyp parmezanem.
- Piecz około 20-25 min. w temp. 200’C ( czas pieczenia uzależniony od piekarnika)
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 miska
- 1 duża forma lub blacha z piekarnika
Składniki
- 200 g szparagów
- 10-15 szt. pomidorki rzymskie
- 2 łyżki parmezanu
- 1 op. serka wiejskiego
- 1 garść tartego cheddara
- po ½ łyżeczki sól, pieprz, czosnek, harrisa
- 1 szt. całe jajko
- 1 łyzka szczypiorku
Przygotowanie
- Szparagi umyj i następnie odetnij twarde końcówki. Ciasto wyłóż na dużą formę delikatnie zawijając brzegi. Serek, ser, przyprawy, szczypiorek i jajko wymieszaj i następnie przelej na przygotowane ciasto. Na wierzch wyłóż szparagi, przecięte na pół pomidorki i posyp parmezanem. Piecz około 20-25 min. w temp. 200'C ( czas pieczenia uzależniony od piekarnika)
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!