Sernik na zimno
Sernik na zimno z musem truskawkowym, to najlepsze ciasto bez pieczenia w sezonie wiosenno-letnim. Jest proste w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Przygotujesz go ekspresowo ale z degustacją poczekasz kilka godzin, bo masa musi zgęstnieć. Najlepiej przygotować go rano lub dzień wcześniej.
Serniki na zimno to ulubiony deser dzieci i dorosłych. Jest delikatnie słodki, puszysty i znika w ekspresowym tempie. Sernik jest mocno owocowy i przyjemnie kremowy.
Będzie doskonałym deserem na upalne dni i wieczory. Mus możesz zmieniać w zależności od sezonu, dzięki czemu możesz go przygotowywać przez cały rok.
Jaki ser do sernika?
Najlepszy jest twaróg zmielony min. 3x, dzięki temu sernik będzie kremowy i nie będą wyczuwalne grudki. Wybór firmy to wasza decyzja. Ważne jest, aby nie był rzadki, nie miał serwatki i miał dobry skład.
Możesz wykorzystać twaróg w kostkach, najlepszy bedzie śmietankowy, bo nie ma grudek. Składniki zblenduj dodatkowo blenderem, będziesz mieć pewność, że masa jest gładka.
Przygotowanie
Jest bardzo proste ale wymaga cierpliwości, bo galaretka musi zgęstnieć.
- Galaretkę i żelatynę rozpuść we wrzątku. Ostudź i zblenduj z twarogiem, jogurtem i cukrem. Wstaw do lodówki aby trochę zgestniala.
- Musu z truskawek zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj żelatynę, wymieszaj. Galaretkę truskawkową rozpuść w 300g wrzątku. Wymieszaj z musem. Ostudź i wstaw do lodówki aby trochę zgęstniała.
- Spód formy (27×17) wyłóż herbatnikami, na to wylej tężejącą masą serową, następnie herbatniki. Wstaw do lodówki na 30 min. Na masę serową wylej mus, wstaw do lodówki na całą noc.
Mus możesz przygotować z dowolnych ulubionych owoców. Możesz go zmieniać w zależności od sezonu. Doskonale się sprawdzą nasze owoce sezonowe ( truskawki, maliny, borówki, jagody, porzeczka, gruszka, brzoskwinia, agrest) lub egzotyczne mango, kiwi.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 forma 27×17
- 2 duże miski
- 1 blender
- 1 garnek
Składniki
- 1 op. herbatników
Ser:
- 250 g twarogu
- 340 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 szt. galaretka krystaliczna
- 400 g wrzątku
- 6 g żelatyny
- 1½ łyżki cukru pudru
Mus truskawkowy:
- 450 g musu truskawkowego
- 6 g żelatyny
- 300 g wrzątku
Przygotowanie
- Galaretkę i żelatynę rozpuść we wrzątku. Ostudź i zblenduj z twarogiem, jogurtem i cukrem. Wstaw do lodówki aby trochę zgestniala.
- Musu z truskawek zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj żelatynę, wymieszaj. Galaretkę truskawkową rozpuść w 300g wrzątku. Wymieszaj z musem. Ostudź i wstaw do lodówki aby trochę zgęstniała.
- Spód formy (27×17) wyłóż herbatnikami, na to wylej tężejącą masą serową, następnie herbatniki. Wstaw do lodówki na 30 min. Na masę serową wylej mus, wstaw do lodówki na całą noc.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!