Granola

Granola

Domowa granola to zdrowa i pełna pysznych składników śniadaniowa mieszanka płatków owsianych bez glutenu, orzechów, rodzynek, pestek i siemienia lnianego.

Granola

Domowa granola to zdrowa i pełna pysznych składników śniadaniowa mieszanka płatków owsianych bez glutenu, orzechów, rodzynek, pestek i siemienia lnianego.

Delikatnej słodyczy i aromatu nadaje mieszanka miodu, oliwy, cynamonu i masła słonecznikowego.

Granola to pyszny dodatek do jogurtów, mleka, maślanek. Jest też przekąską jak złapiesz ochotę na coś słodkiego. Z granoli możesz przygotować zdrowe batoniki i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.

Jakie dodatki do granoli?

Płatki owsiane wybieram bez glutenu.

Orzechy dodaj jakie lubisz: włoskie, pekany, laskowe, migdały, pistacje, kalifornijskie, nerkowce, ziemne. nie musisz dodawać wszystkich, możesz zrobić mieszankę 2-3 odmian.

Suszone owoce, możesz dodać po upieczeniu: rodzynki, żurawina, morele. Do pieczenia rodzynki czy żurawinę trzeba namoczyć, aby się nie spaliły.

Sos u mnie mieszanka miodu, oliwy z oliwek, masła słonecznikowego. Możesz wykorzystać przecier z jabłek, delikatne oleje, gładkie masła orzechowe.

Możesz dodać kasze gryczaną, wiórki kokosowe.

Do upieczonej granoli możesz dodać groszki czekoladowe, pociętą czekoladę.


Przygotowanie

Jest bardzo proste. Składniki na sos mieszasz i w dużej formie do pieczenia (blacha do pieczenia) łączysz z pozostałymi składnikami.

Pieczesz około 30-40 min w 180’C ( czas uzależniony od piekarnika). Mieszaj w czasie pieczenia aby równo się zapiekła.

Granola

Domowa granola to zdrowa i pełna pysznych składników śniadaniowa mieszanka.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Granola
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Danie Śniadanie
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 duża forma do pieczenia
  • 1 miseczka i łyżka

Składniki
  

  • 3 szkl. płatków owsianych bg
  • po ½ szkl. orzechy włoskie, laskowe, pekan, migdały, pistacje, pestki słonecznika i dyni, siemię lniane, rodzynki ( wcześniej namoczone)

Sos:

  • ½ szkl. miodu
  • szkl. oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • łyżki masła słonecznikowego

Przygotowanie

  • Składniki na sos wymieszaj.
  • Wszystkie składniki przełóż do formy, dodaj sos i wymieszaj. Piecz około 40 min. w 180'C. Podczas pieczenia kilka razy mieszaj granolę aby się równo zapiekła.
tagi granola, migdały, orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pekan, płatki bg, płatki owsiane bg, śniadanie

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!