Dżem i sok z mirabelek

Dżem i sok z czerwonych mirabelek

Dżem i sok z czerwonych mirabelek, słodko-kwaśny o pięknym kolorze. Warto zrobić nawet małą ilość aby moc się cieszyć ich smakiem.

Dżem i sok z czerwonych mirabelek

Dżem i sok z czerwonych mirabelek, słodko-kwaśny o pięknym kolorze. Warto zrobić nawet małą ilość aby moc się cieszyć ich smakiem.


Dżem i sok z czerwonych mirabelek

szczegóły:

Porcje

4+3

Czas przygotowania

60 godz.

Czas gotowania

60 godz.

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1,5 kg mirabelek ( waga bez pestek)
  • 700g cukru
  • 1 opakowanie żel-fixu 2:1

Przygotowanie


  • Mirabelki zasyp 500g cukru, odstaw na noc do lodówki.
  • Owoce przełóż na sito, przemieszaj aby ściekł cały sok. Przełóż do garnka, dodaj 100g cukru, zagotuj.
  • Owoce zblenduj, sprawdź smak. Jak będą za kwaśne dodaj 100g cukru i 1 opakowanie żel-fixu. Wymieszaj i ponownie zagotuj ( około 2 min). Przełóż do słoików i pasteryzuj w gotującej się wodzie przez 20 min.
  • Sok zagotuj, przelej do słoików, pasteryzuj przez 20 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *