Udka pieczone z warzywami

Udka pieczone z warzywami

Udka pieczone z warzywami, to pyszne i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe.

Udka pieczone z warzywami

Udka pieczone z warzywami, to pyszne i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe.

Dania jednogarnkowe, to wygoda i oszczędność czasu i pieniędzy. Wszystko piecze się w jednym naczyniu, dzięki temu nie masz góry naczyń do zmywania. Tak przygotowywane mięso jest miękkie i aromatyczne, a warzywa ładnie zarumienione i super doprawione.

Udka pieczone z warzywami świetnie się sprawdzą na na co dzień jak i na imprezy.

Obiad z najlepszych sezonowych składników…

Do przygotowania udek pieczonych z warzywami wykorzystaj to, na co jest sezon:

  • Cukinia- pyszne i niskokaloryczne warzywo, z którego można przygotować wiele prostych i smacznych dań.
  • Młode ziemniaki – możesz ich nie obierać, wystarczy dobrze wyszorować
  • Mięso drobiowe- u mnie udka, ale możesz wykorzystać ćwiartki, pałki czy piesi z kurczaka
  • Papryka – użyj jaką lubisz
  • Młoda marchewka

Zobacz również

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym
Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym z kluskami śląskimi, to pomysł na pyszny i prosty obiad.
Sprawdź przepis
Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym

Przygotowanie:

  • Udka zamarynuj, odstaw na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Warzywa pokrój w słupki, plastry, przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej oliwa z oliwek i posyp przyprawami, wymieszaj. Na wierzch wyłóż udka.
  • Piecz przez 1,5 godziny w 190’C.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

u003csvg aria-hidden=u0022trueu0022 focusable=u0022falseu0022 data-prefix=u0022fasu0022 data-icon=u0022check-circleu0022 class=u0022svg-inlineu002du002dfa fa-check-circle fa-w-16u0022 role=u0022imgu0022 xmlns=u0022http://www.w3.org/2000/svgu0022 viewBox=u00220 0 512 512u0022u003eu003cpath fill=u0022currentColoru0022 d=u0022M504 256c0 136.967-111.033 248-248 248S8 392.967 8 256 119.033 8 256 8s248 111.033 248 248zM227.314 387.314l184-184c6.248-6.248 6.248-16.379 0-22.627l-22.627-22.627c-6.248-6.249-16.379-6.249-22.628 0L216 308.118l-70.059-70.059c-6.248-6.248-16.379-6.248-22.628 0l-22.627 22.627c-6.248 6.248-6.248 16.379 0 22.627l104 104c6.249 6.249 16.379 6.249 22.628.001zu0022u003eu003c/pathu003eu003c/svgu003e

Udka pieczone z warzywami

Udka pieczone z warzywami, to pyszne i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Udka pieczone z warzywami
Czas przygotowania 4 godziny
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 4 szt.

Sprzęt

  • 1 duża forma do zapiekania
  • 1 deska i nóż
  • 1 duża miska

Składniki
  

Udka:

  • 6 szt. udka z kurczaka
  • ½ szt sok z cytryny
  • po ½ łyżeczki pieprz, przyprawa do kurczaka, czosnek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwa z oliwek

Warzywa:

  • ½ szt. średnia cukinia
  • 1 szt. papryka czerwona
  • ½ szt. cebula
  • 1 szt. duża marchewka
  • 6-8 szt. duże ziemniaki
  • po½ łyżeczki sól, pieprz, czosnek, przyprawa do ziemniaków, harrisa
  • 1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Udka zamarynuj, odstaw na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Warzywa pokrój w słupki, plastry, przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej oliwa z oliwek i posyp przyprawami, wymieszaj. Na wierzch wyłóż udka.
  • Piecz przez 1,5 godziny w 190'C.
tagi cukinia, danie jednogarnkowe, papryka, udka pieczone, udka z kurczaka, ziemniaki

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!