Ciasto jogurtowe z borówkami

Ciasto jogurtowe z borówkami

Ciasto jogurtowe z borówkami, to klasyka prostych i pysznych letnich wypieków.

Ciasto jogurtowe z borówkami

Ciasto jogurtowe z borówkami, to klasyka prostych i pysznych letnich wypieków.

Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne od oleju i masła. Długo utrzymuje świeżość. W zależności od sezonu możesz zmieniać owoce. Jak nie masz dostępu do świeżych owoców, to możesz użyć mrożone.

Ciasto jogurtowe z borówkami świetnie się sprawdzi o każdej porze i na rożne okazje. Jest świetnym dodatkiem do kawy, czy herbaty. To pyszny deser, który umili letnie podwieczorki.

Zobacz również

Ciasto z borówkami
Ciasto borówka-malina, to pyszne i proste ciasto bez pieczenia.
Sprawdź przepis
Ciasto borówka-malina

Jogurtowe bez zakalca? To bardzo proste:

Wyjmij składniki z lodówki aby się ogrzały.

Składniki odmierzaj i postępuj zgodnie z opisem.

Ciasto jogurtowe wyjdzie wilgotne i puszyste, bez zakalca. Wilgoć zapewnia olej, a masło nadaje super maślany smak.

Lukier do ciasta możesz zabarwić owocami lub przygotować klasyczny.

Jak zrobić ciasto jogurtowe z borówkami:

Ważne: składniki musza mieć temperaturę pokojową.

  • Masło rozpuść, ostudź.
  • Jajka ukręć z cukrem na puszysta masą. Dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj.
  • Borówki obsyp mąka, wymieszaj. Dodaj do masy, wymieszaj.
  • Przełóż do formy do pieczenia 11x24cm.Piecz około 60 min w 190’C. Piecz do suchego patyczka.
  • Borówki rozgnieć widelcem, dodaj cukier puder i sok z cytryny. Sokiem reguluj gęstość. Lukrem polej zimne ciasto.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

u003csvg aria-hidden=u0022trueu0022 focusable=u0022falseu0022 data-prefix=u0022fasu0022 data-icon=u0022check-circleu0022 class=u0022svg-inlineu002du002dfa fa-check-circle fa-w-16u0022 role=u0022imgu0022 xmlns=u0022http://www.w3.org/2000/svgu0022 viewBox=u00220 0 512 512u0022u003eu003cpath fill=u0022currentColoru0022 d=u0022M504 256c0 136.967-111.033 248-248 248S8 392.967 8 256 119.033 8 256 8s248 111.033 248 248zM227.314 387.314l184-184c6.248-6.248 6.248-16.379 0-22.627l-22.627-22.627c-6.248-6.249-16.379-6.249-22.628 0L216 308.118l-70.059-70.059c-6.248-6.248-16.379-6.248-22.628 0l-22.627 22.627c-6.248 6.248-6.248 16.379 0 22.627l104 104c6.249 6.249 16.379 6.249 22.628.001zu0022u003eu003c/pathu003eu003c/svgu003e

Ciasto jogurtowe z borówkami

Ciasto jogurtowe z borówkami
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Ciasto jogurtowe z borówkami
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma 24×11
  • 1 mikser z misą

Składniki
  

  • 3 szt. jajka
  • szkl. cukier
  • 150 g jogurt grecki
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 60 g masła
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 430 g mąki
  • 1 szt. sok i skorka z cytryny

Borówki

  • 250 g borówek
  • 1 łyżka mąki

Lukier:

  • 1 łyżka sok z cytryny
  • 6 szt. borówek
  • szkl. cukru pudru

Przygotowanie

  • Ważne: składniki musza mieć temperaturę pokojową. Rozgrzej piekarnik do 190’c.
  • Masło rozpuść, ostudź.
  • Jajka ukręć z cukrem na puszysta masą. Dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj.
  • Borówki obsyp mąka, wymieszaj. Dodaj do masy, wymieszaj.
  • Przełóż do formy do pieczenia 11x24cm.Piecz około 60 min w 190’C. Piecz do suchego patyczka .
  • Borówki rozgnieć widelcem, dodaj cukier puder i sok z cytryny. Sokiem reguluj gęstość. Lukrem polej zimne ciasto.
tagi ciasto jogurtowe, ciasto jogurtowe z borówkami, ciasto z borowkami, ciasto z owocami

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!