Pulpeciki w sosie pomidorowym
Pulpeciki w sosie pomidorowym. Proste i szybkie danie. Doskonały dodatek do ziemniaków lub makaronu.
Danie pewniak, które każdemu zasmakuje? To na 100% będą to pulpeciki w sosie pomidorowym. Delikatne w smaku, małe kuleczki mięsne smakują małym i dużym. Prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi. Pulpeciki po wstępny smażeniu, długo gotują się w aromatycznym sosie, dzięki temu są delikatne i kremowe.
Doskonałe pulpeciki, jak je przygotować?
1. Świeże mięso dobrej jakości – najlepsza będzie mieszanka wieprzowiny i wołowiny. Mięso powinno być zmielone na dość drobnych oczkach.
2. Doprawienie ma znaczenie – cebula drobno pokrojona, może być surowa lub podsmażona na złoto na oleju, ważna jest też moczona w mleku lub wodzie kajzerka, sól, świeżo mielony pieprz, czosnek, szczypta harrisy i kurkumy, jajka i koperek.
Koperek to dla mnie obowiązkowy składnik, który doskonale podkręca smak.
3. Woda do pulpetów – dodatek lodowatej wody i długie wyrabianie powoduje, że pulpety po usmażeniu i ugotowaniu, nie będą zbite i twarde, tylko miękkie i puszyste.
4.Przed smażeniem obtocz pulpety w mące, dzięki temu zagęścisz sos w czasie gotowania.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Kotlety mielone z kaszą gryczaną i buraczkami
Kotlety ziemniaczane z mozarella
Sprzęt
- 1 miska
- 1 duży talerz
- 1 duża głęboka patelnia
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
- 1 szt kajzerka + mleko lub woda do namoczenia
- 1½ łyżeczki soli
- łyżeczki przyprawa do kotletów mielonych
- łyżeczki suszona cebula
- łyżeczki pieprz
- 1 łyżka koperku
- łyżka natki pietruszki
- ¼ szkl. zimnej wody
- 1 szt. jajko
Sos
- 500 ml pasaty pomidorowej,
- 250 ml wody
- ½ łyżeczki pieprz
- ½ łyżeczki sól
- ⅓ łyżeczki harrisa
- ½ łyżeczki zioła prowansalskie
- ½ łyżeczki suszona cebula
- ¼ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki czosnek suszony
- ½ łyżeczki balsamico
Przygotowanie
Przygotowanie:
- Kajzerkę zamocz w wodzie lub mleku i odstaw na 10-15 min. Następnie odciśnij.
- Cebulę pokrój bardzo drobno lub zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Do mięsa dodaj wszystkie składniki. Zacznij mieszać i stopniowo dodawaj wodę. Im dłużej mieszasz, to mięso będzie bardziej klejące, apulpety będą delikatniejsze, mniej zbite i twarde. Uformuj kulki, obtocz je w mące. Maż z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Wylej olej ze smażenia, dodaj składniki na sos, wymieszaj. Dodaj pulpety. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 60 min.
Film z przygotowania
- Kroki
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!